Merkelová: Briti nemôžu mať voľný prístup na trh EÚ ak obmedzia slobodný pohyb ľudí

NETKY.SK • 5 Október 2016, 17:49 • 2 min
Merkelová: Briti nemôžu mať voľný prístup na trh EÚ ak obmedzia slobodný pohyb ľudí

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová trvá na tom, že Veľká Británia si môže udržať úplný prístup na spoločný trh Európskej únie iba tým, že naďalej bude umožňovať voľný pohyb ľudí.

slovakia

left justify in out

V prejave pred nemeckými exportérmi kancelárka v stredu povedala, že ak by sa umožnila výnimka pre jednu krajinu "viedlo by to k mimoriadne zložitej situácii" v Európskej únii. Merkelová zdôraznila, že "úplný prístup na spoločný trh je spojený a neoddeliteľne zviazaný s akceptovaním štyroch základných slobôd a tie zahŕňajú slobodný pohyb ľudí."


Európska únia by sa rozpadla, ak by sa vzdala princípu voľného pohybu občanov, povedal v utorok europoslanec Guy Verhofstadt, ktorý má v mene Európskeho parlamentu viesť rokovania o vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie. Verhofstadt vyhlásil, že princípy voľného pohybu tovarov, kapitálu, služieb a ľudí sa nemôžu zmierniť.


Británia chce obmedziť imigráciu občanov krajín EÚ, ale ponechať si prístup na spoločný európsky bezcolný trh. EÚ však dlhodobo trvá na tom, že Británia nemôže byť súčasťou spoločného trhu, ak obmedzí pohyb pracovníkov z EÚ.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona