Merkelová: Bez pokroku v plnení mierového plánu nemajú rokovania zmysel

NETKY.SK • 11 Január 2015, 09:10 • 2 min
Merkelová: Bez pokroku v plnení mierového plánu nemajú rokovania zmysel

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová v sobotu v telefonickom rozhovore ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi povedala, že navrhovaný štvorstranný summit o situácii na východe Ukrajiny sa neuskutoční, kým nedôjde k reálnemu pokroku pri plnení mierového plánu dohodnutého vlani na jeseň v Minsku.

slovakia

left justify in out

Hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert v noci nadnes prostredníctvom vyhlásenia uviedol, že Merkelová víta úsilie Ruska o nájdenie riešenia krízy na východe Ukrajiny. Putinovi však povedala, že summit lídrov Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny v kazašskej metropole Astana v tomto štádiu vývoja situácie nemôže byť potvrdený.
      

Do Astany lídrov Francúzska, Nemecka a Ruska na 15. januára pozval ukrajinský prezident Petro Porošenko v snahe obnoviť na východe Ukrajiny mier.
      

Nemecko a Francúzsko však už medzičasom vyjadrili pochybnosti, či sa takáto schôdzka vôbec má uskutočniť bez dosiahnutia pokroku pri plnení mierového plánu, na ktorom sa znepriatelené strany dohodli v septembri roku 2014 v Minsku.   
      

Ministri zahraničných vecí Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny by sa v pondelok mali stretnúť v Berlíne, aby vyhodnotili situáciu na východe Ukrajiny a plnenie 12-bodového mierového protokolu. Merkelová v telefonáte s Putinom prízvukovala, že k plneniu plánu musia prispieť všetky zainteresované strany, vrátane Ruska, ktoré by podľa kancelárky malo využiť svoj vplyv na separatistov.
      

Merkelová v sobotu o situácii na Ukrajine rokovala telefonicky aj s Porošenkom.  
      

Konflikt medzi proruskými separatistami a vládnymi jednotkami, ktoré na východe Ukrajiny od apríla vedú tzv. protiteroristickú operáciu, si vyžiadal už viac ako 4700 obetí na životoch. Konflikt vyvolal najzávažnejšiu krízu vo vzťahoch medzi Ruskom a Západom od skončenia studenej vojny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies