Merkelová: Beriem na seba zodpovednosť, politiku však nezmením

NETKY.SK • 19 September 2016, 15:30 • 2 min
Merkelová: Beriem na seba zodpovednosť, politiku však nezmením

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová prevzala zodpovednosť za výraznú stratu, ktorú jej Kresťanskodemokratická únia (CDU) utŕžila v nedeľňajších krajinských voľbách v Berlíne. Zmenu svojej migračnej politiky však vylúčila, napísala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Merkelová výsledok berlínskych volieb označila za veľmi nepriaznivý pre CDU. Uviedla tiež, že jeho príčinou bolo nedostatočné vysvetlenie jej utečeneckej politiky, o ktoré sa v budúcnosti musí snažiť dôkladnejšie.
Berlínski voliči sa podľa kancelárkinej mienky zapodievali najmä lokálnymi problémami, pričom pripustila, že dôležitým faktorom v ich voľbe bolo práve jej rozhodnutie otvoriť hranice migrantom.


"Beriem na seba zodpovednosť ako líderka strany a tiež ako kancelárka," citovala dnes Merkelovú agentúra AP.


V nedeľňajších voľbách v Berlíne zvíťazila Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD), ktorá získala 21,6 percenta hlasov a aj napriek výrazným stratám tak zostane najsilnejším subjektom v krajinskom parlamente.


Kresťanskodemokratická únia (CDU) kancelárky Angely Merkelovej síce skončila na druhom mieste, no klesla na 17,6 percenta, a získala tak o 5,7 percenta hlasov menej než v ostatných voľbách.


Výsledok okrem iného znamená, že v hlavnom meste už nebude pokračovať vláda dvojkoalície týchto strán. V Berlíne zrejme bude po novom vládnuť koalícia zložená z SPD, strany Ľavica a Zelených, informovala agentúra AP.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies