Merkelová apelovala na vzájomnú solidaritu členských štátov EÚ

NETKY.SK • 1 Február 2017, 08:48 • 2 min
Merkelová apelovala na vzájomnú solidaritu členských štátov EÚ

ŠTOKHOLM - Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová urgovala počas dnešnej pracovnej návštevy Švédska v Štokholme konkrétne výsledky v utečeneckej politike Európskej únie a vyzvala jej členské štáty na vzájomnú solidaritu.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak iba krátko pred blížiacim sa neformálnym summitom EÚ, ktorého dejiskom bude 3. februára Malta.

Podľa Merkelovej názoru nestačí iba rozprávať, potrebné sú činy. "Musíme nájsť realizovateľné odpovede a na to je potrebná aj vzájomná solidarita členských štátov EÚ, ktoré budú požadovať tak Nemecko, ako aj Švédsko," odznelo na tlačovej konferencii v švédskej metropole.

 

Kancelárka sa netajila s nádejami, ktoré spája s vrcholnou schôdzkou na Malte, kde bude jednou z ústredných tém migračná trasa vedúca zo severoafrického pobrežia cez Stredozemné more do Talianska.

 

Merkelová sa domnieva, že sa treba zamyslieť nad možným príspevkom Únie k stabilizácii situácie v Líbyi, kde vládnu chaotické pomery. So severoafrickými štátmi treba podľa nej rokovať, pričom dohoda EÚ-Turecko tu môže poslúžiť ako príklad na uzavretie podobných dokumentov.

 

Angelu Merkelovú prijal dnes v kráľovskom paláci v Štokholme aj švédsky panovník Karol XVI. Gustáv v prítomnosti kráľovnej Silvie.

 

Deň pred summitom Únie na Malte absolvuje Merkelová vo štvrtok ešte krátku návštevu Turecka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies