Merkelová ako prvý nemecký kancelár navštívi Dachau

NETKY.SK • 20 August 2013, 09:36 • 2 min
Merkelová ako prvý nemecký kancelár navštívi Dachau

BERLÍN - Angela Merkelová ako vôbec prvý líder nemeckej vlády v utorok navštívi miesto niekdajšieho koncentračného tábora pri meste Dachau, neďaleko Mníchova.

slovakia

left justify in out

Obľúbená kancelárka položí veniec k pamätníku obetí a následne prednesie krátky prejav. Merkelovej Kresťanskodemokratická únia (CDU) zároveň potvrdila, že líderka strany v dnes večer vystúpi priamo v meste s prejavom v rámci kampane pred septembrovými voľbami.

Dachau zriadili nacisti v roku 1933, krátko po nástupe Adolfa Hitlera k moci. Pôvodne to bol tábor pre politických väzňov. Počas druhej svetovej vojny v ňom smrť spomedzi 200-tisíc väzňov našlo 31-tisíc z nich vrátane imobilných ľudí, Židov, Rómov či nepriateľov režimu. Tábor bol prvý svojho druhu a slúžil ako vzor pre ostatné zadržiavacie zariadenia, kde nacisti počas vojny usmrtili celkovo až stovky tisíc neželaných osôb. Dachau oslobodili americkí vojaci koncom apríla 1945. 

Merkelovej historická návšteva priestorov niekdajšieho dachauského koncentračného tábora predchádza avizovanému septembrovému príchodu Joachima Gaucka ako vôbec prvého nemeckého prezidenta do francúzskej dediny Oradour-sur-Glane. V nej pred takmer 70 rokmi nemeckí nacisti vyzabíjali takmer celú jej populáciu. Hitlerova armáda popravila takmer 650 ľudí, prevažne deti a ženy. Masakru prežilo iba šesť ľudí. Vraždenie malo byť pomstou za akcie francúzskych partizánov v regióne a za zadržanie nacistického dôstojníka francúzskymi odbojármi v neďalekej dedine. Preto sa dodnes špekuluje, že nacisti si dediny pomýlili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies