Merkelová a Steinmeier sú znepokojení novou špionážnou aférou s NSA

NETKY.SK • 7 Júl 2014, 08:39 • 2 min
Merkelová a Steinmeier sú znepokojení novou špionážnou aférou s NSA

PEKING/ULANBÁTAR - Nemecká kancelárka Angela Merkelová je znepokojená obvineniami zo špionáže proti agentovi Spolkovej spravodajskej služby (BND) a v prípade ich potvrdenia to bude považovať za porušenie dôvery americkou tajnou službou NSA. Povedala to dnes v Pekingu na tlačovej konferencii s čínskym premiérom Li Kche-čchiangom.

slovakia

left justify in out

Ak sa ukáže, že agent BND spolupracoval s Národnou bezpečnostnou agentúrou, pôjde podľa kancelárky o "veľmi vážnu udalosť", ktorá v jednoznačnom rozpore s jej poňatím dôveryhodnej spolupráce. 
      

Na otázku o čínskych kybernetických útokoch na nemecké firmy Merkelová odpovedala, že jej vláda odmieta hospodársku špionáž "bez ohľadu na to, kto ju vykonáva". Špionáž vo svete existuje, ale "Nemecko neverí, sa dá takto dosiahnuť úspech", dodala Merkelová. 
      

Na novú špionážnu aféru dnes počas návštevy Mongolska reagoval aj nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier. Ak sa podľa neho podozrenie potvrdí, pôjde o udalosť, pri ktorej sa nie je možné tváriť, že sa nič nestalo. Ďalší postup závisí od záverov vyšetrovania. Steinmeier vyzval Spojené štáty, aby sa "so svojimi možnosťami" podieľali na vyšetrovaní.
      

Spolková prokuratúra vydala v stredu príkaz zatknutie 31-ročného zamestnanca BND. Podľa informácií agentúry DPA sa priznal, že počas dvoch rokov odovzdal NSA 218 dokumentov, za čo dostal 25.000 eur.
      

Nemecko vlani pobúrili prípady sledovania svojich občanov zo strany NSA, ktorá odpočúvala aj mobilný telefón kancelárky Angely Merkelovej. Berlín sa však k záležitosti dosiaľ vyjadroval iba veľmi opatrne a verejne reagoval len diplomatickými protestami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies