Merkelová a sociálni demokrati si to 'rozdali' v Bundestagu

NETKY.SK • 3 September 2013, 18:29 • 2 min
Merkelová a sociálni demokrati si to 'rozdali' v Bundestagu

BERLÍN - Iba necelé dva dni po jedinom televíznom dueli Merkelová-Steinbrück došlo dnes, dva a pol týždňa pred parlamentnými voľbami v Nemecku, k ďalšiemu stretu oboch súperov v súboji o kancelársky post. Stalo sa tak na poslednom predvolebnom zasadaní Spolkového snemu (Bundestag) v Berlíne.

slovakia

left justify in out

Pri zrejme poslednej výmene názorov zoči-voči úradujúca nemecká kancelárka Angela Merkelová, podobne ako v nedeľu pred televíznymi kamerami, predložila prítomným pozitívnu bilanciu svojho vládnutia. Jej vyzývateľ Peer Steinbrück naopak hovoril o "najnečinnejšom, najrozhádanejšom, najspiatočníckejšom, ale najveľkohubejšom kabinete od znovuzjednotenia" Nemecka, informovala tlačová agentúra DPA.

Steinbrück sa po vyrovnanom televíznom dueli snažil evidentne zabodovať u voličov bojovnejším vystúpením. Kým Merkelová obvinila sociálnych demokratov z pokrytectva v súvislosti s ich postojom k zvládnutiu krízy v eurozóne, Steinbrück, ktorý bol ministrom financií v jej predchádzajúcej vláde, hovoril o búraní mostov kancelárkou. Ďalší prominentný predstaviteľ opozičnej SPD, bývalý minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier, to dokonca označil za "svinstvo".

Ich reakcie sa odvíjali od vyjadrenia Merkelovej, ktoré zaznelo pred kamerou pri nakrúcaní doteraz neodvysielaných dokumentárnych filmoch o oboch kancelárskych kandidátoch. Kancelárka v ňom označila sociálnu demokraciu v otázkach eurokrízy za totálne nespoľahlivú. Volebný líder SPD ju v tejto súvislosti obvinil, že vedome ničí mosty, pričom jej pripomenul podporu sociálnych demokratov pri schvaľovaní viacerých krokov spojených s eurokrízou.

Steinmeier bol voči Merkelovej ešte ostrejší, keď konštatoval: "Namiesto toho, aby ste boli vďačná, hádžete špinu po tých, čo sa hlásili k Európe, keď sa vaši ľudia dali už na útek." Merkelová však diskusiu uzavrela s tým, že nevidí jej zmysluplnosť práve vzhľadom na parlamentnú podporu sociálnych demokratov takmer všetkým programom na záchranu eura.

SPD vo všetkých prieskumoch v súčasnosti výrazne zaostáva za kresťanskými demokratmi kancelárky Angely Merkelovej, ktorá deklarovala úmysel pokračovať v koalícii s liberálmi (FDP). Nemeckí liberáli však prechádzajú nemalou predvolebnou krízou a ich preferencie aj po miernom náraste neprekračujú hranicu šiestich percent. Merkelová by sa tak za istých okolností mohla ocitnúť v situácii, že bude musieť zvažovať aj ňou i Steinbrückom aktuálne odmietanú veľkú koalíciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona