Merkelová a Schulz sa stretli v jedinej predvolebnej televíznej debate

NETKY.SK • 3 September 2017, 22:49 • 2 min
Merkelová a Schulz sa stretli v jedinej predvolebnej televíznej debate

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa dnes večer stretla so svojím hlavným vyzývateľom Martinom Schulzom v prvej a jedinej televíznej debate, ktorá sa koná pred parlamentnými voľbami vypísanými na 24. septembra.

slovakia

left justify in out

Televízny duel, ktorý by mal trvať zhruba 90 minút, odštartoval dnes o 20.15 h. V priamom prenose ho vysielajú štyri veľké nemecké televízie das Erste, ZDF, RTL a Sat.1. Jednou z prvých tém debaty bola problematika migračnej krízy. Schulz zaútočil na Merkelovú za to, že v roku 2015 prijala veľké množstvo utečencov bez toho, aby do riešenia krízy náležite zapojila aj európskych partnerov.

 

Jeden z posledných predvolebných prieskumov zverejnený 1. septembra zaznamenal pokles voličskej podpory sociálneho demokrata Martina Schulza, ktorý by chcel na čele vlády nahradiť dlhoročnú konzervatívnu kancelárku Angelu Merkelovú. Ak by sa kancelár v Nemecku volil priamo, bývalý predseda Európskeho parlamentu by dostal len 28 percent hlasov, čo je o šesť percentuálnych bodov menej ako mal v tom istom prieskume pred týždňom. 

 

Podpora Merkelovej naopak mierne stúpla a tri týždne pred voľbami by jej dalo hlas 57 percent opýtaných, vyplýva z prieskumu Politbarometer televízie ZDF. Čo sa týka preferencií politických strán, konzervatívny blok CDU/CSU má s 39 percentami obrovský náskok pred sociálnymi demokratmi, ktorých by volilo 22 percent respondentov. Ani jedno z čísel sa oproti predchádzajúcemu prieskumu nezmenilo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies