Merkelová a Obama diskutovali o aktivitách NSA

NETKY.SK • 4 Júl 2013, 07:25 • 2 min
Merkelová a Obama diskutovali o aktivitách NSA

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama a nemecká kancelárka Angela Merkelová sa dohodli, že v najbližších dňoch sa stretnú vysokopostavení predstavitelia bezpečnostných služieb ich krajín, aby diskutovali o správach o sledovacích programoch Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA). Informoval o tom v noci nadnes Biely dom s tým, že obaja štátnici hovorili spolu v noci nadnes telefonicky.

slovakia

left justify in out

Témou rozhovoru boli podľa Bieleho domu medializované informácie, že NSA odpočúvala kancelárie EÚ vo Washingtone, New Yorku a Bruseli. K tomuto odhaleniu čiastočne prispeli aj informácie, ktoré poskytoval bývalý spolupracovník americkej CIA Edward Snowden.

Prezident kancelárku ubezpečil, že Spojené štáty berú veľmi vážne znepokojenie európskych partnerov a spojencov. 

Obaja lídri deklarovali dôležitosť pokračovania tesnej spolupráce v boji s terorizmom a ďalšími hrozbami. Podporili aj iniciatívu generálneho prokurátora USA Erica Holdera zvolať na 8. júla americko-európsky dialóg o bezpečnosti počítačových dát.

Pokiaľ ide o ekonomické otázky, Merkelová a Obama podporili rokovania o vytvorení zóny voľného trhu. 

NSA podľa dokumentov nainštalovala odpočúvacie zariadenia do kancelárií diplomatov vo Washingtone a v priestoroch OSN v New Yorku. Zároveň sa jej podarilo preniknúť do internej počítačovej siete, vďaka čomu im agentúra monitorovala aj e-maily a elektronickú komunikáciu. Týždenník takisto informoval, že NSA odpočúvala viac než päť rokov predstaviteľov Európskej únie v Bruseli. 

Európska komisia cez víkend požiadala americkú stranu o neodkladné objasnenie prípadu.

Nemenovaný zdroj v NSA krátko na to uviedol, že Spojené štáty majú v úmysle posúdiť s Európskou úniou činnosť tajných služieb, aj keď americká rozviedka zhromažďuje len také informácie ako aj iné krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies