Merkelová a Medvedev vyzdvihli dobrú úroveň nemecko-ruských vzťahov

NETKY.SK • 15 Júl 2010, 11:55 • 2 min
Merkelová a Medvedev vyzdvihli dobrú úroveň nemecko-ruských vzťahov

Merkelová a Medvedev vyzdvihli dobrú úroveň nemecko-ruských vzťahov

slovakia

left justify in out

img

Nemecko a Rusko si vybudovali hlbšie a priateľskejšie vzťahy, v rámci ktorých môžu diskutovať aj o zložitých otázkach. Po rozhovoroch s ruským prezidentom Dmitrijom Medvedevom v uralskom Jekaterinburgu to dnes uviedla nemecká kancelárka Angela Merkelová.
      Medvedev podobne zhodnotil strategické partnerstvo oboch krajín ako úspešné a vyzdvihol, že rástlo aj napriek hospodárskej kríze. Za príklad označil plánovanú spoluprácu pri budovaní inovačného centra pri Moskve. Práve hospodárske a vedecké témy boli prioritou rusko-nemeckých konzultácií na vládnej úrovni, popri ktorých ruské a nemecké firmy podpísali dohody vo výške miliárd eur.
      Ruský líder opätovne vyzval nemecké firmy, aby investovali v Rusku a prispeli tak k modernizácii ruského hospodárstva. Merkelová vidí pri ekonomickej spolupráci ešte mnoho nevyužitých možností, no i deficit ruských investícií v Nemecku.
      Nemecká kancelárka sa vyslovila tiež za užšie bezpečnostné partnerstvo s Ruskom. O rusko-európskej bezpečnostnej architektúre by sa malo v dohľadom čase hovoriť na úrovni ministrov zahraničných vecí. Zdôraznila tiež, že neustály dialóg má veľký význam ako nástroj predchádzania konfliktov. Na druhej strane podľa nej nemožno nahradiť NATO inou štruktúrou.
      Medvedev okrem toho odmietol obvinenia, že Rusko postupuje pomaly pri objasňovaní vraždy ľudskoprávnej aktivistky Natalie Estemirovovej, ktorú zastrelili presne pred rokom v Ingušsku. Vrah je medzičasom známy a vyhlásili po ňom medzinárodné pátranie, dodal šéf Kremľa.
      Predtým ruský prezident prisľúbil aj angažovanosť za dodržiavanie ľudských práv a priznal, že v tejto oblasti existujú v jeho krajine problémy. "V Rusku sme toho názoru, že je to pre našu krajinu nanajvýš dôležité," vyhlásil.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies