Merkelová a jej spojenec CSU sa sporia pre maximálny počet migrantov

NETKY.SK • 21 November 2015, 08:19 • 2 min
Merkelová a jej spojenec CSU sa sporia pre maximálny počet migrantov

MNÍCHOV - Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes odmietla tlak bavorských spojencov, aby stanovila hranicu počtu utečencov, ktorých Nemecko prijme. Namiesto toho trvala na tom, že sa o ťarchu z prílevu utečencov podelí so susednými krajinami, informovala tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Nemecko prijíma viac utečencov ako akákoľvek iná členská krajina EÚ. Hlavnú utečeneckú ťarchu však znáša Bavorsko, keďže je najjužnejšie, a bavorské ministerstvo vnútra dnes uviedlo, že od začiatku roka sa v Nemecku zaregistrovalo už vyše 900.000 utečencov.

 

Merkelová dnes na výročnom zjazde Kresťansko-sociálnej únie Bavorska (CSU) povedala, že Európska únia by mohla vyjsť z utečeneckej krízy silnejšia, ak bude na túto výzvu reagovať.

 

"Ak to chceme, musíme pracovať so všetkou silou na európskom a medzinárodnom riešení..., v ktorom sa podelíme o ťarchu v Európe s našimi susedmi," citovala kancelárku agentúra Reuters.

 

Merkelová dodala, že obmedzenie počtu utečencov prichádzajúcich do Európy si vyžaduje zlepšiť organizáciu hneď po ich prekročení nemeckých hraníc, zlepšiť situáciu v utečeneckých táboroch v Turecku a zastaviť pašerákov ľudí.

"S týmto záväzkom sa nám lepšie podarí znížiť počet utečencov ako stanovením jednostrannej národnej (maximálnej) hranice," pokračovala Merkelová.

 

Jej snaha o európske riešenie sa stretla s odporom. Nová poľská premiérka Beata Szydlová v stredu povedala, že európske krajiny nemôžu zaťažovať svojich spojencov v EÚ problémami, ktoré si samy spôsobili.

 

V Nemecku v uplynulých týždňoch vzrastalo napätie medzi CSU a Merkelovej Kresťanskodemokratickou úniou Nemecka (CDU). Líder CSU Horst Seehofer vo svojom vystúpení na zjazde hneď po Merkelovej najskôr pochválil jej vedenie, ale rýchlo prešiel k problému utečencov a trval na tom, že je nevyhnutné stanoviť ich maximálny možný počet.

 

"Sme pevne presvedčení, že s touto veľkou, historickou výzvou integrácie utečencov do našej krajiny nebudeme mať súhlas ľudí v dlhodobom hľadisku, ak sa nedohodneme na limite pre imigráciu utečencov," povedal za hlasného potlesku.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies