Merkelová a Hollande žiadajú "povinnú" schému pre presídľovanie utečencov

NETKY.SK • 4 September 2015, 13:57 • 2 min
Merkelová a Hollande žiadajú "povinnú" schému pre presídľovanie utečencov

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande napísali lídrom Európskej únie list, v ktorom naliehajú na vytvorenie "dlhodobo fungujúceho a povinného" mechanizmu na presídľovanie utečencov do všetkých členských štátov. Informoval o tom dnes Merkelovej hovorca Steffen Seibert.

slovakia

left justify in out

Hovorca na tlačovej konferencii uviedol, že list adresovaný predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi a predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi obsahuje množstvo konkrétnych návrhov, ako môže Európa zvládnuť migračnú krízu.

 

Medzi návrhmi je rýchle vytvorenie prijímacích centier, takzvaných "hotspots", v Taliansku a Grécku, a takisto žiadosť, aby EK preskúmala, či by mali vzniknúť aj v ďalších európskych krajinách.

 

"Takzvané hotspots v Taliansku a Grécku musia začať fungovať čo najskôr - najneskôr do konca roka," povedal Seibert a poznamenal, že Nemecko a Francúzsko sú pripravené poskytnúť podporu.

 

"V tesnej súvislosti so založením týchto prijímacích centier sa vynára riešenie, ako budú utečenci prerozdeľovaní, a to na základe zásady solidarity medzi všetky členské štáty. Naliehavo potrebujeme dlhodobo fungujúci a povinný mechanizmus na presídľovanie týchto ľudí," dodal Seibert.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona