Merkelová a Hollande predložia v Kyjeve a Moskve nové návrhy pre Ukrajinu

NETKY.SK • 5 Február 2015, 12:27 • 2 min
Merkelová a Hollande predložia v Kyjeve a Moskve nové návrhy pre Ukrajinu

PARÍŽ - Francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes odcestujú do Kyjeva, aby sa stretli s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom a rokovali s ním o vyhrotenej situácii v Donbase.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V piatok sa obaja západní politici v Moskve zídu s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a budú s ním diskutovať o tom, ako zastaviť násilie na východe Ukrajiny. Informovala o tom agentúra Reuters.

 

Hollande dnes v Paríži na tlačovej konferencii vysvetlil, že Francúzsko sa spolu s Nemeckom od leta intenzívne zasadzuje za vyriešenie konfliktu na východe Ukrajiny. Spomenul už uvalené sankcie na Rusko a proruských predstaviteľov na východe Ukrajiny. Súčasne spresnil, že do Kyjeva odchádzajú s novými návrhmi na riešenie konfliktu, ktoré plne rešpektujú územnú celistvosť Ukrajiny. Cieľom ich iniciatívy je predložiť text dohody prijateľný pre všetky zainteresované strany.

 

Hollande súčasne informoval, že v piatok s Merkelovou odcestujú do Moskvy, aby tam rokovali s ruským prezidentom Putinom. Hollande uviedol, že nikto nebude môcť tvrdiť, že Francúzsko a Nemecko neskúsili všetko, aby obnovili mier na Ukrajine. 

 

Merkelovej hovorca Steffen Seibert vo vyhlásení pre tlač uviedol, že s ohľadom na eskalujúce násilie posledných dní kancelárka Merkelová a prezident Hollande zintenzívnili svoje úsilie, ktoré prejavujú už niekoľko mesiacov, pre nájdenie mierového urovnania konfliktu na východnej Ukrajine.     

 

Do Kyjeva dnes pricestoval aj americký minister zahraničných vecí John Kerry, aby tam s prezidentom Petrom Porošenkom a predstaviteľmi vlády rokoval o situácii na východnej Ukrajine a jej dôsledkoch.

 

Podľa nemenovaného amerického diplomata Kerry chce ukrajinskému vedeniu ponúknuť podporu v jeho snahách dosiahnuť nové prímerie s proruskými separatistami. Kerry sa bude snažiť "podporiť úsilie Ukrajincov o obnovenie serióznych rokovaní ... a bude v mene USA ponúkať akúkoľvek podporu v rámci diplomacie, ktorá by mohla byť v tomto kontexte úspešná".

 

Okrem toho by Kerry mal v Kyjeve informovať o dodatočnej humanitárnej pomoci pre civilistov, ktorí uviazli v oblasti bojov na východe Ukrajiny. Podľa nemenovaných zdrojov by americká pomoc mala dosiahnuť objem 16,4 milióna dolárov.

 

Očakáva sa, že Porošenko využije stretnutie s Kerrym, aby zopakoval svoju výzvu k členským štátom NATO, aby jeho krajine poskytli zbrane. V rozhovore pre nemecký denník Die Welt Porošenko vysvetlil, že civilné obete a vystupňovanie konfliktu by malo byť pre západnú alianciu dostatočným dôvodom, aby Ukrajine pomohla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona