Merkelová a Hollande budú v októbri rokovať o Ukrajine s Putinom a Porošenkom

NETKY.SK • 10 September 2015, 08:57 • 2 min
Merkelová a Hollande budú v októbri rokovať o Ukrajine s Putinom a Porošenkom

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande sa začiatkom októbra stretnú v Paríži s lídrami Ruska a Ukrajiny Vladimirom Putinom a Petrom Porošenkom.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Na spoločnom stretnutí sa štvorica štátnikov dohodla počas telefonátu zo stredy večera. Témou parížskeho rokovania má byť vývoj konfliktu na východe Ukrajiny, oznámil hovorca nemeckej vlády, ktorého dnes citovala agentúra DPA.

 

Lídri počas telefonátu uvítali dodržiavanie nového prímeria, ktoré platí v Donbase od 1. septembra. Dohodu o zastavení paľby sa podarilo dosiahnuť koncom augusta v bieloruskom Minsku na poslednom zasadnutí kontaktnej skupiny.

Nové prímerie podľa dostupných informácií skutočne znížilo intenzitu ostreľovania, ktorá je podľa ukrajinskej strany v týchto dňoch najnižšia za pol druha roka bojových operácií.

 

Konflikt na východe Ukrajiny si od vlaňajšieho apríla, keď tam vládne sily spustili tzv. protiteroristickú operáciu proti proruským separatistom, vyžiadal takmer 8000 mŕtvych a 18.000 zranených. Vyplýva to zo štatistiky, ktorú v utorok zverejnil Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies