Mercury Prize si tento rok odniesol Skepta

NETKY.SK • 16 September 2016, 09:30 • 2 min
Mercury Prize si tento rok odniesol Skepta

BRATISLAVA - Prestížnu Mercury Prize získal tento rok anglický grimeový hudobník a producent Skepta za svoj štvrtý štúdiový album Konnichiwa (2016).

slovakia

left justify in out

Tridsaťtriročný interpret tak dostal spolu s cenou, ktorú každoročne udeľujú za najlepší britský alebo írsky album, aj finančnú odmenu 25-tisíc libier (v prepočte približne 29-tisíc eur). O víťazovi, ktorého meno oznámili vo štvrtok, rozhodla dvanásťčlenná porota na čele so sociomuzikológom Simonom Frithom.


“Som tak vďačný. Dlho som sa snažil robiť a prísť na takúto hudbu,“ povedal o svojom úspechu rodák z londýnskeho Tottenhamu. Ako sa vyjadril pre BBC, výhru by chcel darovať na pomoc znevýhodneným ľuďom. “Chcem urobiť niečo pozitívne, niečo, čo by pomohlo druhým ľuďom cítiť sa šťastne a slobodne, tak ako ja,“ dodal.


Medzi nominovanými na Mercury Prize boli tento rok Radiohead (A Moon Shaped Pool), Anohni (Hopelessness), Bat For Lashes (The Bride), Jamie Woon (Making Time), Kano (Made In The Manor), Laura Mvula (The Dreaming Room), Michael Kiwanuka (Love and Hate), Savages (Adore Life), The 1975 (I Like It When You Sleep...), The Comet Is Coming (Channel The Spirits), ale aj zosnulý spevák David Bowie s jeho poslednou nahrávkou Blackstar (2016). Tomu počas slávnostného večera vzdal česť americký herec Michael C. Hall, ktorý zaspieval jeho pieseň Lazarus pochádzajúcu zo spomínaného albumu aj rovnomenného muzikálu, kde stvárňuje hlavú postavu.

 

Cenu po prvý raz udelili v roku 1992, keď sa jej víťazom stalo škótske rockové zoskupenie Primal Scream s albumom Screamadelica. Neskôr si ju pripísali na konto napríklad aj Ms. Dynamite, Portishead, Pulp, Suede, Alt-J, Dizzee Rascal, Franz Ferdinand, Arctic Monkeys, Klaxons, James Blake, Young Fathers či vlani Benjamin Clementine. Ako jediná získala Mercury Prize dva razy PJ Harvey, keď uspela s albumami Stories From The City, Stories From The Sea (2000) a Let England Shake (2011).


Skepta odštartoval kariéru v roku 2003, ale prvú štúdiovku s názvom Greatest Hits vydal až o štyri roky neskôr. Po nej nasledovali nahrávky Microphone Champion (2010), Doin' It Again (2011) a spomínaná Konnichiwa. Okrem toho má na konte napríklad aj päť mixtapeov. Spolu s Dizzeem Rascalom sú jediní grimeoví interpreti, ktorí kedy dostali Mercury Prize.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies