Mercury Prize môže tento rok získať aj Damon Albarn

NETKY.SK • 11 September 2014, 10:03 • 2 min
Mercury Prize môže tento rok získať aj Damon Albarn

LONDÝN - Medzi nominovaných na prestížnu Mercury Prize, ktorú každoročne udeľujú za najlepší britský alebo írsky album, sa tento rok prebojoval aj Damon Albarn so svojou debutovou sólovkou Everyday Robots.

slovakia

left justify in out

Štyridsaťšesťročný hudobník bol už v minulosti dva razy nominovaný so svojou skupinou Blur a taktiež raz s projektom Gorillaz, v poslednom prípade však formácia požiadala o stiahnutie nominácie. Zvyšných jedenásť nominovaných tvoria Anna Calvi (One Breath), Bombay Bicycle Club (So Long, See You Tomorrow), East India Youth (Total Strife Forever), FKA twigs (LP1), GoGo Penguin (v2.0), Jungle (Jungle), Kate Tempest (Everybody Down), Nick Mulvey (First Mind), Polar Bear (In Each And Every One), Royal Blood (Royal Blood) a Young Fathers (Dead). Okrem Albarna sa už v minulosti medzi nominovaných dostali aj Polar Bear v roku 2005 a Anna Calvi v roku 2011. O víťazovi, ktorého meno vyhlásia 29. októbra, rozhodne dvanásťčlenná porota na čele so sociomuzikológom Simonom Frithom. 

 

Cenu po prvý raz udelili v roku 1992, keď sa jej víťazom stalo škótske rockové zoskupenie Primal Scream s albumom Screamadelica. Aj zásluhou tejto ceny sa v hudobnom priemysle presadili Ms. Dynamite, Portishead, Dizzee Rascal, Franz Ferdinand, Arctic Monkeys či Klaxons. Vlani zvíťazil James Blake s albumom Overgrown. 


Zoznam nominovaných na 2014 Mercury Prize: 
Anna Calvi - One Breath 
Bombay Bicycle Club - So Long, See You Tomorrow 
Damon Albarn - Everyday Robots 
East India Youth - Total Strife Forever 
FKA twigs - LP1 
GoGo Penguin - v2.0 
Jungle - Jungle 
Kate Tempest - Everybody Down 
Nick Mulvey - First Mind 
Polar Bear - In Each And Every One 
Royal Blood - Royal Blood 
Young Fathers - Dead



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies