Mercedes čelí v USA hromadnej žalobe pre prekročenie emisií

NETKY.SK • 19 Február 2016, 14:23 • 2 min
Mercedes čelí v USA hromadnej žalobe pre prekročenie emisií

HAMBURG - Automobilka Mercedes, ktorá je divíziou spoločnosti Daimler, čelí v USA hromadnej žalobe. Informovala o tom v piatok spoločnosť Daimler, ktorá zároveň označila žalobu za neopodstatnenú.

slovakia

left justify in out

Predmetom sporu je údajné prekročenie povoleného množstva vypúšťaných emisií oxidu dusíka. Hovorca skupiny Daimler ďalej oznámil, že preskúmajú hodnoty vypúšťaných emisií a voči žalobe sa budú brániť.


Automobilku žaluje majiteľ vozidla Mercedes BlueTEC s dieselovým motorom. Podľa žalobcu výrobca áut vedome nastavil tzv. clean diesel vozidlá takým spôsobom, aby vypúšťali väčšie než povolené množstvá emisií.

 

Právnická firma Hagens Berman zastupujúca majiteľa vozidla tvrdí, že tieto autá vypúšťali v prípade testovania na ceste emisie oxidu dusíka, ktoré v priemere 19-násobne prekračovali limity povolené americkou Agentúrou pre ochranu životného prostredia (EPA). Niektoré výsledky testovania však prekročili zákonné limity až 65-násobne.


V septembri minulého roka nemecký koncern Volkswagen priznal, že do svojich vozidiel inštaloval softvér umožňujúci zatajiť skutočné množstvo vypúšťaných emisií. Neskôr nemecká automobilka oznámila, že tento softvér maskujúci skutočné množstvá emisií môže mať približne 11 mil. áut vo svete. Spoločnosť Daimler však niekoľkokrát poprela, že pri emisných testoch podvádzala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona