Mentálnou anorexiou trpia najmä dievčatá v čoraz skoršom veku

NETKY.SK • 19 Október 2016, 14:42 • 2 min
Mentálnou anorexiou trpia najmä dievčatá v čoraz skoršom veku

BRATISLAVA - Mentálnou anorexiou, ktorá patrí medzi najčastejšie poruchy príjmu potravy, trpia aj dospievajúce deti, pričom v 95 percentách sú to dievčatá.

slovakia

left justify in out

V roku 2015 v odborných ambulanciách Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) Bratislava ošetrili takmer 200 detí s touto diagnózou, pričom na I. detskej klinike LF UK a DFNsP Bratislava mali 28 hospitalizácií a ďalších 24 na Klinike detskej psychiatrie (KDP).


Ako na dnešnej tlačovej konferencii uviedol primár KDP Ján Šuba, mentálna anorexia je psychická porucha, ktorú si pacient vyvoláva sám. "Charakterizuje ju zámerné znižovanie telesnej hmotnosti. Vyskytuje sa u dospievajúcich dievčat, ale môže sa vyskytnúť aj u chlapcov, pričom je spojená s typickými psychickými prejavmi, ako sú nadmerný strach z priberania a obezity," vyhlásil Šuba s tým, že touto diagnózou trpí približne 0,1 až 0,3 percenta populácie. Mentálna anorexia sa začína prejavovať v čoraz skoršom veku, pričom niekedy sa tak deje už u dvanásťročných detí.


Pacientov s veľkým prepadom hmotnosti musia pre hrozbu metabolického rozvratu hospitalizovať. Po zvýšení hmotnosti a stabilizácii zdravotného stavu nasleduje psychoterapia, ktorej cieľom je upriamiť pozornosť detí na súčasnosť, aby si uvedomili, čím prechádzajú. "Akcent kladieme skôr na vlastné kompetencie a schopnosť zvládať životné situácie. Napríklad v nových priestoroch robíme denné terapie a tie činnosti, ktoré sme nemohli realizovať na oddelení, kde na to nie je miesto. Tieto deti si spolu s terapeutmi pripravujú jedlo, stolujú, rozprávajú sa a učia sa vybudovať si zdravý vzťah k jedlu. V týchto priestoroch sa koná aj rodinná terapia, ktorá je nevyhnutnou súčasťou liečby. Po liečbe zostáva dieťa v kontakte s našou nemocnicou a pokračuje v ambulantnej starostlivosti," vysvetlil Šuba.

 

"Prognóza liečby u dospelých je taká, že tretina pacientov sa vylieči úplne, tretina prechádza do obezity a zvyšná tretina recidivuje. U detí je prognóza lepšia, pričom výsledky liečby na Slovensku sa nelíšia od výsledkov v iných rozvinutých krajinách," doplnila Ľubica Tichá z I. detskej kliniky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies