Menšinové názvy na železničných staniciach nebudú

NETKY.SK • 4 Jún 2013, 17:24 • 2 min
Menšinové názvy na železničných staniciach nebudú

BRATISLAVA - Železničné stanice a zastávky sa nebudú označovať dodatkovými tabuľami v jazyku národnostných menšín.

slovakia

left justify in out

Vládny Smer-SD dnes v parlamente zamietol novelu zákona o používaní jazykov národnostných menšín, ktorou chceli poslanci za stranu Most-Híd odstrániť nesúlad zákona o jazykoch menšín a zákona o dráhach. Právnou normou tak navrhovali umožniť umiestňovanie označení železničných staníc a zastávok v obciach, v ktorých sa používa jazyk národnostnej menšiny v zmysle zákona o jazykoch menšín.

Na základe predkladaného návrhu by nemohlo dôjsť k plošnej zmene názvov železničných staníc a zastávok. Názvy staníc a zastávok by sa nezmenili, mohli by sa umiestniť len dodatkové tabule s označením stanice alebo zastávky v jazyku národnostnej menšiny. Dodatkové tabule by sa umiestňovali jednotlivo na základe žiadostí, a nie plošne. Keďže finančnú stránku týchto opatrení by nezabezpečoval štát, ale žiadatelia, nemalo by to vplyv na štátny rozpočet ani na rozpočet Železníc Slovenskej republiky.

Terminologická nezrovnalosť v zákonoch spočíva v tom, že zákon o používaní jazyka národnostných menšín nerieši označovanie názvov železničných staníc v jazyku národnostných menšín, ale iba označovanie obce. Názvy železničných staníc sa v mnohých prípadoch ani v slovenskom jazyku nestotožňujú s názvom obce a nie je známy ani ich záväzný preklad do jazyka menšín, vysvetlil v minulom roku pre agentúru SITA hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. Schvaľovanie označovania železničných staníc je v pôsobnosti Úradu pre reguláciu železničnej dopravy. Označovanie obcí v jazyku menšín prichádza do úvahy v obciach, v ktorých menšina tvorí aspoň 15-percentný podiel celkového počtu obyvateľov príslušnej obce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies