Menšinové jazyky na Slovensku by sa mali rozšíriť o ruštinu a srbštinu

NETKY.SK • 3 September 2015, 14:59 • 2 min
Menšinové jazyky na Slovensku by sa mali rozšíriť o ruštinu a srbštinu

BRATISLAVA - K deviatim jazykom národnostných menšín v SR, na ktoré sa vzťahuje Európska charta regionálnych alebo menšinových jazykov, by mali pribudnúť ďalšie dva, srbský a ruský. Návrh na ich uznanie je v súčasnosti v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

slovakia

left justify in out

Úrad splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny tento fakt víta. Upozorňuje tiež, že proces zaradenia oboch jazykov medzi jazyky národnostných menšín inicioval už v roku 2012, keď návrh schválil Výbor pre národnostné menšiny a etnické skupiny (VNMES). V nasledujúcom roku 2013 sa úrad splnomocnenca obrátil na desať rezortov so žiadosťou o zaujatie stanoviska k návrhu na zaradenie ruského a srbského jazyka do kategórie tzv. ostatných jazykov v rámci jazykovej charty.

 

"Po rokovaniach s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR, ktorý je gestorom jazykovej charty, bol návrh 26. júna 2015 schválený Radou vlády Slovenskej republiky pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť," pripomenul tlačový odbor Úradu vlády SR. Zároveň Rada odporučila podpredsedovi vlády a ministrovi zahraničných vecí iniciovať vnútroštátnu procedúru smerujúcu k uznaniu ruského a srbského jazyka za menšinové jazyky v Slovenskej republike.

 

Súčasný proces vrelo vítajú aj zástupcovia ruskej a srbskej menšiny na Slovensku. "Veľa to pre nás znamená," vyjadrila sa pre TASR zástupkyňa ruskej národnostnej menšiny vo VNMES Oľga Dašková. "Je to nadväznosť na uznanie oboch menšín za oficiálne národnostné menšiny v SR a potvrdením toho, že ruská i naša srbská menšina na Slovensku aktívne propaguje svoju kultúru, tradície i svoj jazyk," uviedol pre TASR zástupca srbskej menšiny vo VNMES Stane Ribič.

 

Ruskú národnostnú menšinu oficiálne uznali v Slovenskej republike za národnostnú menšinu v roku 2005, srbskú v roku 2010. Podľa posledného sčítania obyvateľov, domov a bytov na Slovensku v roku 2011 sa k ruskej národnosti hlásilo 1590 a k srbskej 434 osôb.
 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies