Menší belgický operátori protizákonne neregistrujú použivateľov SIM kariet, hrozia im sankcie

NETKY.SK • 20 Marec 2017, 15:34 • 2 min
Menší belgický operátori protizákonne neregistrujú použivateľov SIM kariet, hrozia im sankcie

BRUSEL – Štyria belgickí operátori neregistrujú vlastníkov SIM kariet s predplateným kreditom, čím porušujú platnú belgickú legislatívu. Hrozia im za to sankcie. Identifikácia vlastníkov kariet bola jedným z vládnych bezpečnostných opatrení po teroristických útokoch v Paríži v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Od decembra musí každý zákazník pri kúpe predplatenej SIM karty preukázať svoju totožnosť, aby mohli operátori kartu zaregistrovať. Belgická televízia a rozhlas RTBF dnes informovala, že novinárom sa podarilo kúpiť si predplatené SIM karty aj bez preukazovania totožnosti.

 

Veľkí operátori to dodržiavajú, ale menší operátori Lycamobile, Carrefour Mobile, Taza Mobile a Vectone Mobile pravidlá nerešpektujú. Belgický minister telekomunikácií Alexander De Croo to označil za "absolútne neprijateľné". Zatiaľ dostali slovné napomenutie, ale podľa belgického ministerstva telekomunikácií im hrozí pokuta, prípadne odobratie licencie.

 

V súčasnosti je v Belgicku v obehu 3,4 milióna predplatených SIM kariet. Milión z nich má identifikovaného používateľa. Pri nových kartách je registrácia používateľa automatická.

 

Belgická vláda chce poznať mená všetkých vlastníkov predplatených kariet, pretože ich v minulosti často využívali kriminálnici, ktorí si priali zostať v anonymite. Víkend po vlaňajších teroristických útokoch v Bruseli zas dostali stovky obyvateľov arabského pôvodu v bruselskej štvrti Molenbeek SMS správu s výzvou "bojovať proti Západniarom". Správy boli rozosielané z anonymnej SIM karty, a tak nebolo možné zistiť ich odosielateľa.

 

Vlastníci kariet majú do 7. júna čas, aby sa zaregistrovali u svojich mobilných operátorov. Na identifikáciu je potrebné buď dobitie kreditu vlastnou platobnou kartou, prípadne registrácia prostredníctvom elektronického občianskeho preukazu, alebo osobná návšteva pobočky mobilného operátora.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies