Menový fond opäť kritizoval vysoké obchodné prebytky Nemecka

NETKY.SK • 15 Máj 2017, 15:49 • 2 min
Menový fond opäť kritizoval vysoké obchodné prebytky Nemecka

BERLÍN - Medzinárodný menový fond (MMF) vo svojej výročnej správe o nemeckej ekonomike opäť kritizoval vysoké obchodné prebytky krajiny a požaduje zvýšenie investícií.

slovakia

left justify in out

MMF navrhuje Berlínu zníženie daní, nárast miezd a dodatočné investície. "Fiškálny priestor, ktorý je k dispozícii, by sa mal použiť na stimuly na zvýšenie rastového potenciálu rovnako ako investícií do infraštruktúry a digitalizácie, starostlivosti o deti, integrácie utečencov a na zníženie zdanenia práce," uvádza MMF v dnes zverejnených odporúčaniach pre Nemecko.

 

Podľa fondu je "trvalý nárast miezd a inflácie v Nemecku potrebný pre zvýšenie spotrebiteľských cien v eurozóne a uľahčenie normalizácie menovej politiky".

 

Expertka MMF Enrica Detragiache uviedla, že fond si je samozrejme vedomý, že mzdová politika je v kompetencii sociálnych partnerov, ale zvýšenie mzdovej dynamiky by pomohlo ekonomike. Fond v tejto súvislosti opäť požadoval obmedzenie vysokých nemeckých obchodných prebytkov.

 

MMF podporil ďalšiu dôchodkovú reformu, ktorá by mala stimulovať ľudí, aby pracovali dlhšie. To by napríklad zvýšilo príjem v starobe a znížilo potrebu sporenia na dôchodok. Z pohľadu expertov MMF sa síce príjmová nerovnosť vo veľkej mierne stabilizovala, varovali však pred rizikami chudoby, ktoré je potrebné naďalej pozorne monitorovať. Pri opatreniach proti chudobe by mali byť zachované výdobytky predchádzajúcej reformy pracovného trhu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona