Menová únia Škótska a Británie je podľa šéfa BoE nereálna

NETKY.SK • 9 September 2014, 17:58 • 2 min
Menová únia Škótska a Británie je podľa šéfa BoE nereálna

LONDÝN - Menová únia medzi nezávislým Škótskom a zvyškom Veľkej Británie by podľa guvernéra britskej centrálnej banky Marka Carneya bola nezlučiteľná so suverenitou.

slovakia

left justify in out

Šéf Bank of England (BoE) sa takto vyjadril v utorok pred budúcotýždňovým referendom o nezávislosti Škótska. Na konferencii predstaviteľov odborových organizácií Carney pripomenul svoj januárový prejav, v ktorom povedal, že úspešná menová únia by si vyžadovala dohody o daniach a výdavkoch, a tiež o pravidlách bankového systému.


Guvernér centrálnej banky ďalej poukázal na to, že tri hlavné britské politické strany odmietajú menovú úniu s nezávislým Škótskom, ktorú navrhli škótski nacionalisti. "Takže je to v tomto kontexte, ak to spojíte dohromady, menová únia je nezlučiteľná so suverenitou," konštatoval. Škótski voliči budú 18. septembra hlasovať v referende o tom, či sa Škótsko má oddeliť od Spojeného kráľovstva. 


Carney zároveň v utorok na konferencii odborárov povedal, že predstavitelia centrálnej banky, ktorí rozhodujú o menovej politike, sú pred voľbami "absolútne nestranní", pokiaľ ide o politické udalosti. Voľby v Británii majú byť 7. mája budúceho roka. "Riadime menovú politiku s cieľom dosiahnuť inflačný cieľ. Ak v záujme toho potrebujeme úrokové sadzby zvýšiť alebo znížiť pred voľbami, referendom alebo hocičím, robíme, čo je nutné," povedal. Pred konferenciou Carney naznačil, že úroky by sa mohli zvýšiť na jar budúceho roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies