Menová politika Fed nefunguje, tvrdí nemecký ekonóm T. Polleit

NETKY.SK • 27 September 2010, 07:22 • 2 min
Menová politika Fed nefunguje, tvrdí nemecký ekonóm T. Polleit

Menová politika Fed nefunguje, tvrdí nemecký ekonóm T. Polleit - Svet Americká centrálna banka (Fed) pokračuje vo svojej politike nízkych úrokových sadzieb a zrejme už čoskoro napumpuje do finančného systému ďalšie peniaze.

slovakia

left justify in out

img

Americká centrálna banka (Fed) pokračuje vo svojej politike nízkych úrokových sadzieb a zrejme už čoskoro napumpuje do finančného systému ďalšie peniaze. Ekonóm Barclays Capital Thorsten Polleit varuje pred dôsledkami takejto politiky. Podľa neho nebezpečenstvo nepredstavuje deflácia ale inflácia.
      Polleit v rozhovore pre nemecký denník Handelsblatt upozorňuje na to, že Fed sa pokúša riešiť krízu, ktorú spôsobil nadmerný objem úverov nafúknutý nízkymi úrokovými sadzbami, ďalšími úvermi, pumpovaním peňazí a nízkymi úrokovými sadzbami. "Táto politika nebude fungovať. Takáto menová politika konzervuje existujúce nerovnováhy a znižuje kúpnu silu peňazí."
      Podľa Polleita je boj z recesiou zo strany centrálnych bánk, ktoré majú monopol na tlačenie peňazí a stanovujú úrokové sadzby, pomýlený. Upozorňuje, že samotná recesia nie je vo svojej podstate negatívna, pretože vyrovnáva existujúce nerovnováhy. Keď však centrálne banky bojujú s recesiou pumpovaním peňazí a nízkymi úrokovými sadzbami, odsúvajú ju a "potreba očistenia" ekonomiky sa stále zvyšuje.
      Za riziko menovej politiky, ako ju realizujú centrálne banky, považuje infláciu, ktorá má tiež pomôcť štátom pri splácaní ich obrovských dlhov, nie defláciu. Centrálne banky totiž považujú zvýšenie peňažnej masy za menšie zlo. "Zvýšeniu peňažnej masy sa dáva prednosť pred krachom."
      Nízke úroky a nárast peňažnej masy síce podporujú posilňovanie akciových indexov ale, ako upozorňuje Polleit, "menová politika, ktorá ohrozuje hodnotu peňazí, škodí aj podnikaniu, a teda aj akciám".
      Polleit tvrdí, že pokiaľ budú mať centrálne banky naďalej monopol na tlačenie peňazí, teda pokiaľ budú základom finančného systému nekryté peniaze, takzvané Fiat Money, "kríza sa neskončí a svetová ekonomika sa zrejme už čoskoro dostane do jej ďalšej fázy". Polleit považuje za jedinú možnosť zlepšenia situácie "návrat k zdravým peniazom".

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies