Meno Václav Havel naďalej rezonuje i v zahraničí

NETKY.SK • 27 December 2021, 21:19 • 2 min
Meno Václav Havel naďalej rezonuje i v zahraničí

V areáli Georgetownskej univerzity v americkom Washingtone môžete navštíviť pamätník venovaný bývalému českému prezidentovi Václavovi Havlovi - lavičku s lipou.

slovakia

left justify in out

„Som rada, že Američania majú chuť udržovať (Havlov) odkaz tak, ako to robíme my v Českej republike," vyjadrila pri príležitosti odhalenia pamätníka Dagmar Havlová. Na slávnostnom odhalení pamätníka sa okrem nej zúčastnili aj kňaz Tomáš Halík, aktivista Šimon Pánek či bývalá ministerka zahraničných vecí USA Madeleine Albrightová.

 

img

 

Pomník navrhol architekt Bořek Šípek. Tvorí ho lipa, dve kreslá a stôl. Iniciátorom tohto projektu sú ľudia z prostredia českej ambasády v Washingtone. „Nejde len o tabuľu, ale celú lavičku, ktorá je nainštalovaná na mieste pomenovanom po Havlovi. Ide o námestíčko v areáli prestížnej Georgetownskej univerzity," skonštatoval spravodajca ČT v USA Martin Řezníček.

 

img

 

Odhalenie pamätníka sa uskutočnilo v rámci dvojmesačného Festivalu vzájomnej inšpirácie, ktorý usporiadala česká ambasáda v Washingtone v roku 2013. 

 

Prečítajte si: Prezidentka: Životný príbeh Václava Havla ukazuje, že ideály do politiky patria



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies