Meno Radima Hladíka je neodmysliteľne späté s kapelou Blue Effect

NETKY.SK • 12 December 2016, 11:42 • 2 min
Meno Radima Hladíka je neodmysliteľne späté s kapelou Blue Effect

PRAHA/BRATISLAVA – Český hudobník Radim Hladík bol pokladaný za jedného z najlepších českých gitaristov. V utorok 13. decembra by sa dožil 70 rokov.

slovakia

left justify in out

Významný rockový gitarista bol členom legendárnej beatovej skupiny The Matadors, po odchode z ktorej založil spolu so spevákom Vladimírom Mišíkom skupinu Blue Effect. K veľkým hitom kapely patrí napríklad skladba Slunečný hrob (1969), ktorá sa o niekoľko desaťročí neskôr stala ústredňou piesňou kultového filmu Pelíšky (1999).

 

Radim Hladík sa narodil 13. decembra 1946 v českej Prahe. Dva roky navštevoval Pražské konzervatórium, kde študoval hru na gitaru. Už ako pätnásťročný hral na gitaru v známej skupine Komety. Prvé profesionálne angažmán dostal v roku 1964 v pražskom klube Olympik. Do histórie českého bigbítu sa zapísal už v druhej polovici 60. rokov minulého storočia ako člen progresívnych The Matadors. Kapela výrazne ovplyvnila pražskú rockovú scénu a Radim Hladík si čoskoro vyslúžil povesť českej gitarovej hviezdy číslo jedna.

 

Hudobný inovátor bol spočiatku ovplyvnený zahraničnými vzormi, postupne sa však prepracoval k vlastnej tvorbe. Po rozpade The Matadors spoluzaložil v roku 1968 skupinu Blue Effect (neskôr nazvanú M.efekt a Modrý efekt). Ich spomínaný singel Slunečný hrob (1969) sa stal víťaznou piesňou II. československého beatového festivalu. Keď kapelu opustil spevák Vladimír Mišík, Radim Hladík sa stal jej vodcovskou osobnosťou a výrazným autorom. Svoje meno si vybudoval aj rôznymi trikmi, ktorými na vystúpeniach udivoval publikum. Hrával s gitarou za krkom a bol priekopníkom technických vymožeností pri hre na elektrickú gitaru. Ako prvý v bývalom Československu používal booster či kvákadlo.

 

Skupina Blue Effect existovala v prvej fáze do roku 1990. Obnovená bola v roku 2004, kedy sa Hladík obklopil mladými hudobníkmi. Získali si značnú popularitu aj medzi mladými fanúšikmi, ktorí dokázali oceniť Hladíkovu inštrumentálnu zručnosť.

 

 

Po úmrtí 69-ročného Radima Hladíka dňa 4. decembra 2016 v Prahe bola činnosť kapely Blue Effect ukončená. Hudobník naposledy koncertoval tento rok 14. septembra na pražskom Streleckom ostrove. Ako už niekoľkokrát predtým, hral s kyslíkovým prístrojom, nakoľko trpel fibrózou pľúc. Po skončení vystúpenia bol však gitarista natoľko vyčerpaný, že ho odviezli na jednotku intenzívnej starostlivosti v nemocnici v pražskej štvrti Motol. Odvtedy čakal na transplantáciu pľúc. Tej sa však už nedočkal.

 

Skladateľ a kráľ elektrickej gitary sa venoval aj filmovej a folkovej hudbe. Preslávené boli jeho spoločné vystúpenia s Jaroslavom Hutkom, ktorého sprevádzal na klasickej gitare. V posledných dňoch života s ním pracoval na jeho novom albume. Potom mal v pláne skladať hudbu k dokumentárnemu filmu Vladimíra Michálka.

 

"Mám jedno krédo: nechcem byť milionár. Preto môžem pracovať len na projektoch, ktoré ma bavia. Vyplýva z toho sloboda", povedal raz Hladík, ktorý bol v roku 2006 ako vôbec prvý inštrumentalista uvedený do Siene slávy hudobných cien Anděl.

 

Už v roku 1968 sa Hladík oženil a s manželkou Zlatou majú syna Radima a dcéru Luciu. Syn je držiteľom niekoľkých filmových cien Český lev za najlepší filmový zvuk.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies