Meno karikaturistu z Charlie Hebdo bolo na pamätnej tabuli napísané nesprávne

NETKY.SK • 5 Január 2016, 15:14 • 2 min
Meno karikaturistu z Charlie Hebdo bolo na pamätnej tabuli napísané nesprávne

PARÍŽ - Francúzsky prezident Francois Hollande a starostka Paríža Anne Hidalgová dnes odhalili pamätnú tabuľu na počesť obetí útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo zo 7. januára 2015, ale meno jedného zo zavraždených karikaturistov, Georgesa Wolinského, bolo nesprávne napísané.

slovakia

left justify in out

Tabuľu preto znova zahalili, informoval portál britského denníka Independent.

 

Príbuzní a predstavitelia štátu, armády a polície boli svedkami odhalenia pamätnej tabule pred bývalým sídlom redakcie, kde ozbrojení útočníci ovplyvnení ideológiou al-Káidy pred rokom zmasakrovali 11 ľudí.

 

Text na tabuli, z ktorej stiahli francúzsku vlajku, sa začínal slovami: "Na pamiatku obetí teroristického útoku proti slobode prejavu, ktorý sa stal v redakcii Charlie Hebdo 7. januára 2015". Nasledoval zoznam mien zavraždených ľudí.

 

Na tabuli boli prezývky karikaturistov, ako napríklad Charb a Cabu. Diváci si však rýchlo všimli, že meno jednej obete je napísané nesprávne.

Georges Wolinski je uvedený ako "Georges Wolinsky", teda posledné písmeno ypsilon je nesprávne.

 

Bol jedným z najznámejších karikaturistov vo Francúzsku, kresby podpisoval svojím priezviskom a v rokoch 1971-1980 pracoval ako šéfredaktor magazínu Charlie Hebdo.

 

Wolinski zostal pilierom tímu až do svojej smrti. V roku 2005 dostal najvyššie francúzske vyznamenanie Rad Čestnej légie.

 

Informácia o chybe sa dnes rozšírila v sociálnych médiách, a tak pamätnú tabuľu zakryli čiernym súknom, uviedol portál denníka Independent.

Starostka Paríža Hidalgová povedala pre rozhlasovú stanicu Europe 1, že pani Wolinskej chybu oznámili a čo najskôr ju opravia. Za chybu je zodpovedná firma vykonávajúca leptanie nápisov.

 

Prezident Hollande dnes odhalil aj ďalšie pamätné tabule na počesť ľudí usmrtených pri vlaňajších januárových útokoch na supermarket s kóšer potravinami a na policajtov v Paríži. Tabule budú Francúzom pripomínať tragický začiatok roka 2015 a 17 obetí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona