MENŠINY: Slovensko odovzdalo predsedníctvo Dekády Českej republike

NETKY.SK • 25 Jún 2010, 09:53 • 2 min
MENŠINY: Slovensko odovzdalo predsedníctvo Dekády Českej republike

MENŠINY: Slovensko odovzdalo predsedníctvo Dekády Českej republike

slovakia

left justify in out

Slovenská republika dnes odovzdala predsedníctvo v programe Dekáda začleňovania rómskej populácie 2005 - 2015 Českej republike. TASR o tom na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave informoval odstupujúci splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ľudovít Galbavý. "Všetky úlohy, ktoré sme mali, sú splnené, Slovenská republika pristupovala k tomuto programu iniciatívne," priblížil.
Za hlavné priority uplynulého slovenského predsedníctva označil vzdelávanie, bývanie, zdravie, zamestnanosť a revíziu akčných plánov Dekády po piatich rokoch jej existencie. Ako doplnil, SR ako jediná v rámci Európskej únie (EÚ) využila pilotný projekt Lokálnej stratégie komplexného prístupu. "Do tejto stratégie sa zapojilo 251 obcí a je tu spracovaných 1520 projektov za účelom skvalitnenia života rómskej komunity," podotkol Galbavý, ktorý stratégiu označil za nie jediné, ale určite jedno z možných riešení rómskej problematiky, pričom jej výsledky by sa mali objaviť v priebehu jedného až dvoch rokov.
České predsedníctvo sa podľa splnomocnenca vlády ČR pre ľudské práva Michaela Kocába okrem nadväzovania na priority slovenského chce sústrediť na to, aby sa Rómovia sami snažili začleňovať do spoločnosti. Základom je podľa neho napĺňanie piatich priorít. "Prvou je inkluzívne vzdelávanie, druhou je životná situácia a práva rómskych detí, ďalšou emancipácia rómskych žien, implementácia integračných politík na lokálnej úrovni a poslednou prioritou sú médiá, kde by sa mal meniť obraz Rómov v spoločnosti," priblížil český splnomocnenec, ktorý ako jeden z pozitívnych výsledkov činnosti Dekády vyzdvihol začlenenie rómskej problematiky na úroveň EÚ.
Zástupkyňa Dekády Tunde Buzetsky uviedla, že v súčasnosti je príliš skoro komplexne hodnotiť prácu slovenského predsedníctva, no podľa nej sa objavili aj isté výhrady. "Súviselo to s organizáciou dvoch akcií mimo Bratislavy a to v Poprade a Spišskej Novej Vsi. Ľudia tam museli komplikovane cestovať a bolo to únavné," priblížila. Galbavý v tejto súvislosti uviedol, že sa snažili ukázať účastníkom konferencií iné časti Slovenska okrem hlavného mesta. "Samotný zámer bol určite dobrý. Ja sa z toho môžem poučiť a urobíme to v Prahe," konštatoval na margo výhrad Kocáb.
Buzetsky uviedla, že je presvedčená, že Slovensko bude pokračovať v práci v rámci programu aj po ustanovení novej exekutívy, v ktorej sú na Slovensku avizované isté inštitucionálne zmeny v tejto oblasti. "Činnosť nie je viazaná na konkrétny inštitucionálny post," potvrdil Kocáb.
Z hľadiska praktického významu organizovania konferencií a práce Dekády sa zúčastnení zhodli na tom, že má pozitívny dopad na Rómov. "Ide však o to, kto na konferenciách bude. Mali by tam sedieť ministri a námestníci ministerstiev, ktoré túto problematiku riešia. Ak sa tam budú zúčastňovať, môže sa situácia významným spôsobom pohnúť," myslí si český splnomocnenec.
Dekáda začleňovania rómskej populácie 2005 - 2015 je iniciatívou, ktorú prijalo 12 krajín strednej a juhovýchodnej Európy, a ktorú podporuje aj medzinárodné spoločenstvo. Predstavuje prvé spoločné úsilie zamerané na zmenu života Rómov v Európe. Dekáda predstavuje akčný rámec pre vlády a monitoruje pokrok v zrýchľovaní sociálnej integrácie a zlepšovania sociálneho postavenia Rómov v regióne.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies