Meningitída si v tomto roku vyžiadala štyri životy

NETKY.SK • 3 November 2015, 14:34 • 2 min
Meningitída si v tomto roku vyžiadala štyri životy

BRATISLAVA - Meningokoková meningitída si v tomto roku podľa údajov Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vyžiadala štyri životy. Ochoreniu naposledy podľahlo trojročné dievčatko z rómskej osady na juhu Slovenska.

slovakia

left justify in out

V tomto prípade je vždy dôležitý okamžitý zásah lekárov. Štatistiky ukazujú, že jeden z desiatich pacientov zomiera a mnohí končia s trvalými následkami.

Výskyt invazívnych meningokokových ochorení je na Slovensku posledných desať rokov stabilizovaný, výskyt ochorení je sporadický. "Ročne bolo do Epidemiologického informačného systému prenosných ochorení hlásených v priemere 38 ochorení ročne. V roku 2015 bolo v SR hlásených 23 ochorení," uviedla pre TASR hovorkyňa ÚVZ SR Lenka Skalická.

 

Meningokok vyvoláva najmä hnisavé zápaly mozgových blán a meningokokovú sepsu – otravu krvi. Zápal mozgových blán je veľmi agresívny, v priebehu 24 až 48 hodín môže spôsobiť úmrtie. Preto je nevyhnutná rýchla diagnostika i liečba. Prejavy na začiatku ochorenia ako vysoká teplota či zvracanie však nie sú vždy jednoznačné. Jasným znakom ochorenia je, keď sa na tele chorého objavia krvné výrony – petéchie.

 

Ochorenie ohrozuje najmä deti do štyroch až piatich rokov, dospievajúcu mládež či ľudí žijúcich v komunitách. Pozor by si mali dať aj cestovatelia. V niektorých oblastiach sveta, ako sú napríklad Afrika, Blízky východ, juhovýchodná Ázia, je možnosť kontaktu s meningokokom omnoho vyššia než v Európe.

 

Prevenciou môže byť očkovanie. Na slovenskom trhu je podľa údajov Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv zaregistrovaných päť vakcín proti meningokokom. Očkovanie nie je povinné a pacient si ho hradí sám. Vzhľadom na to, že výskyt ochorenia je sporadický, ÚVZ SR ho plošne neodporúča. "Použitie vakcíny je podmienené epidemiologickou situáciou. Očkujú sa pracovníci v laboratóriách a osoby cestujúce do oblastí s endemickým výskytom ochorení," priblížila Skalická.

 

Meningokok je skrátený názov pre baktériu, ktorá sa odborne nazýva Neisseria meningitidis. Má tvar kávového zrna a ide o ľudský patogén. Prenáša sa len medzi ľuďmi kvapôčkovou infekciou – kašľom, nádchou, bozkávaním a iným úzkym kontaktom. Baktéria je citlivá na slnečné svetlo, dezinfekčné prostriedky aj vysychanie, na vzduchu rýchlo hynie, avšak dobre znáša nízke teploty.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies