Menej byrokracie, stabilné pravidlá, nižšie dane chcú pre firmy Smer, #Sieť a SNS

NETKY.SK • 1 Marec 2016, 12:41 • 2 min
Menej byrokracie, stabilné pravidlá, nižšie dane chcú pre firmy Smer, #Sieť a SNS

BRATISLAVA – Slovensko nebude v oblasti byrokracie prekračovať štandardy Európskej únie (EÚ). Uviedol to premiér Robert Fico (Smer-SD) na dnešnom diskusnom fóre Hospodárskych novín HNClub v Bratislave. Líder mimoparlamentnej strany #Sieť Radoslav Procházka zase presadzuje stabilné a predvídateľné pravidlá, šéf SNS Andrej Danko hovorí o nerovnom prístupe domácich podnikateľov k investičným stimulom.

slovakia

left justify in out

Fico uznal potrebu zrušenia právnych predpisov, ktoré bránia podnikaniu. „Ja súhlasím s podnikateľmi, keď tvrdia, že na Slovensku v niektorých oblastiach, ako napríklad hygiena, bezpečnosť pri práci, ale aj v niektorých iných právnych predpisoch, sme vysoko nad štandardom EÚ. Preto toto je oblasť, ktorú vieme a chceme okamžite posunúť do iného svetla. Pôjdeme na štandardy, ktoré sú na úrovni EÚ a nebudeme prekračovať tieto štandardy,“ zdôraznil.

 

Legislatíva by sa podľa Procházku mala meniť vždy len k jednému dátumu. „Sú veci, kde si stabilitu musíme dopriať aj dlhšiu ako jeden rok, napríklad odpisy nehnuteľností. Stabilná a predvídateľná legislatíva je prejavom toho, že štát sa nespráva na ihrisku ako jeden z hráčov, ale ako rozhodca, ktorý dokáže zabezpečiť to, že pravidlá, ktoré presadil, platia pre každého rovnako,“ myslí si.

 

Podnikateľov podľa Danka najviac trápia vysoké dane a odvody. „Podnikateľské prostredie sa na Slovensku zhoršuje. Zhoršuje sa daňovo-odvodovým zaťažením, korupciou a kamarátstvami. Mašinéria štátnej správy funguje šialeným spôsobom, nemáte tu došetrené množstvo vecí, neviete sa dostať k svojim peniazom. To všetko ovplyvňuje nálady a psychiku podnikateľského stavu,“ opísal.

 

Predseda vlády je, naopak, presvedčený, že Slovensku sa celkom dobre darí. „Keby tu bola taká bieda, ako sa dnes snažia niektorí opoziční predstavitelia hovoriť, tak by sem žiadny zahraničný investor neprišiel,“ upozornil.

 

Danko sa však domnieva, že slovenskí podnikatelia majú horší prístup k štátnym dotáciám ako firmy zo zahraničia. Je preto zástancom zrovnoprávnenia vzťahu štátu k zahraničným a domácim investorom. „Najmä tým podnikateľom, ktorí už v regiónoch niečo dokázali, by sme vytvorili linku ministerstva hospodárstva, kde sa budú vedieť rýchlejšie dostať k daňovým stimulom,“ navrhuje.

 

„Nesúhlasím s vyjadreniami, že je iný prístup k zahraničným a domácim investorom. S každým investorom, ktorý podá žiadosť o investičný stimul na vládu, je nakladané úplne rovnako,“ reagoval Fico.

 

Procházka poukázal na to, že podnikatelia platia stále viac a dostávajú za to čoraz horšie služby. Stav nemocníc je podľa neho katastrofálny, ich deti nemajú lepšie vzdelanie, nejdú do práce po lepších cestách a nemôžu sa spoľahnúť na súdy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies