Menej ako Slovensko dali na výskum a vývoj len tri krajiny EÚ

NETKY.SK • 2 Október 2013, 15:42 • 2 min
Menej ako Slovensko dali na výskum a vývoj len tri krajiny EÚ

BRATISLAVA - Financovanie vedy, výskumu a vývoja na Slovensku patrí k jedným z najnižších v Európskej únii. Výdavky na túto oblasť za rok 2011 na Slovensku predstavujú 0,68 % HDP.

slovakia

left justify in out

Nižší relatívny objem výdavkov na výskum a vývoj vynakladalo v roku 2011 z členských krajín EÚ už len Bulharsko (0,57 %), Cyprus (0,48 %) a Rumunsko (0,5 %). Vyplýva to z materiálu z dielne ministerstva školstva s názvom Správa o stave výskumu a vývoja v SR za rok 2012, ktorý rezort poslal na rokovanie vlády.

Napriek pomerne vysokému rastu slovenského hospodárstva rozvoj výskumu, vývoja a inovácií zaostáva za európskym priemerom, konštatujú tvorcovia materiálu. Na výskum a vývoj na Slovensku šlo podľa predbežných údajov minulý rok viac ako 585 miliónov eur, z toho z verejných prostriedkov šla suma takmer 328 miliónov eur a zo súkromných približne 257 miliónov. V roku 2011 šlo pritom u nás na výskum a vývoj viac ako 468 miliónov eur. Podľa odhadov Štatistického úradu SR pre rok 2012 by výdavky na výskum a vývoj na Slovensku mali predstavovať 0,82 % HDP. Pre porovnanie, medzi krajiny, ktoré dávajú na oblasť výskumu výrazne vyšší podiel výdavkov z HDP, ako je priemer EÚ, sa v roku 2011 zaradilo Fínsko (3,78 %), Švédsko (3,37 %), Dánsko (3,09 %), Nemecko (2,84 %) a Rakúsko (2,75 %). 

Dôvod toho, že rozvoj výskumu a vývoja u nás zaostáva za ostatnými krajinami EÚ, vidia tvorcovia správy nielen v podpriemernom financovaní, ale aj vo výraznej orientácii na základný výskum, našej relatívnej uzavretosti a pomerne nízkom vplyve na inovačnú schopnosť slovenského hospodárstva. Na Slovensku pochádza polovica prostriedkov na výskum a vývoj z verejných zdrojov, v krajinách Európskej únie a ostatných krajinách V4 však prevláda financovanie zo zdrojov súkromných. Jednou z príčin bola aj privatizácia veľkých podnikov a odlúčenie pracovísk od praxe, uvádza sa v materiáli. Pozitívnym signálom v prípade Slovenska je podľa autorov nárast zdrojov pochádzajúcich zo zahraničia. 

Tvorcovia materiálu sa v správe zaoberajú aj zdrojmi z Európskej únie. Hlavný nástroj Európskeho spoločenstva na financovanie výskumu a vývoja technológií v Európe je siedmy rámcový program EÚ pre výskum, vývoj technológií a demonštračné aktivity. Na obdobie rokov 2007 až 2013 je naplánovaný s rozpočtom 50,5 miliardy eur. Slovensko sa v ňom vyznačuje nízkou aktivitou výskumno-vývojovej základne v európskom meradle. V počte žiadostí na výskumníka je Slovensko na poslednom mieste z krajín EÚ. Slovensko je zároveň z 27 krajín únie na 21. mieste podľa pridelených finančných prostriedkov, za obdobie od januára 2007 do júna 2013 Slovensko získalo celkový príspevok 59,24 milióna eur. Naša krajina má tiež nízku úspešnosť účasti, a to 15,8 %, pričom priemer EÚ je 22 %. Z 1 990 podaných návrhov projektov s 2 503 účastníkmi zo Slovenska bolo schválených 319 projektov s 396 účastníkmi. Nízke je aj financovanie v rámci rámcového programu EÚ u nás, a to na úrovni 10,3 %, pričom priemer v únii je 20 %. 

Podľa autorov správy sa tiež Slovensko dostalo do paradoxnej situácie, keď sa financovanie zo štrukturálnych fondov v oblasti výskumu a vývoja stalo dominantným. Namiesto nárastu financovania z národných zdrojov prišlo k jeho poklesu, píše sa v správe. V posledných rokoch navyše ešte klesá aj rozpočet Agentúry na podporu výskumu a vývoja, ktorá je rozpočtovou organizáciou ministerstva školstva a jej rozpočet je v súčasnosti na úrovni 20,5 milióna eur ročne. "Takáto finančná alokácia nedokáže dostatočne pokryť dopyt slovenských výskumníkov. Čo sa týka štrukturálnych fondov, malo by ísť len o doplnkové zdroje k národným zdrojom," konštatuje materiál.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies