Menej ako polovica Slovákov dôveruje inštitúciám EÚ

NETKY.SK • 30 Október 2014, 14:17 • 2 min
Menej ako polovica Slovákov dôveruje inštitúciám EÚ

BRATISLAVA - Inštitúciám Európskej únie dôveruje menej ako polovica opýtaných Slovákov (41 percent). V porovnaní s priemerom EÚ (43 percent) tak Slovensko skončilo prvýkrát pod priemerom.

slovakia

left justify in out

Ďalším negatívnym rekordom je, že o eurovoľby u nás prejavilo záujem iba šesť percent mladých Slovákov vo veku 16 až 24 rokov, čo je o 22 percent menší záujem ako v prípade priemeru únie (28 percent). Z mladých Slovákov prišli voliť iba tri percentá študentov, zatiaľ čo v EÚ ich bolo v priemere 37 percent. Na eurovoľbách sa zúčastnilo 13,05 percenta Slovákov, čo bola rekordne najnižšia účasť. V krajinách EÚ šlo o účasť v priemere 42,54 percenta.
     

Výsledky vyplývajú z prvého povolebného prieskumu Eurobarometru Európskeho parlamentu, ktorý bol uskutočnený od 30. mája do 27. júna 2014 na vzorke 1041 Slovákov prostredníctvom osobných rozhovorov. Celkovo bolo v prieskume oslovených 27.331 eurovoličov a zmapoval ich účasť podľa veku, nálady, pohlavia či informovanosti o voľbách. Na dnešnej tlačovej konferencii ho prezentovali riaditeľ Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu Robert Hajšel spolu s europoslancami Janou Žitňanskou, Monikou Flašíkovou Beňovou a Ivanom Štefancom.
     

Podľa prieskumu volilo na Slovensku 18 percent ľudí starších ako 55 rokov, 15 percent samostatne zárobkovo činných osôb a 16 percent dôchodcov. Pre porovnanie, v EÚ volilo 55 percent ľudí starších ako 55 rokov, 52 percent samostatne zárobkovo činných osôb a 16 percent dôchodcov. Viac ako priemer EÚ priviedli Slovákov k urnám témy ako nezamestnanosť, budúcnosť dôchodkov, potravinová bezpečnosť a poľnohospodárstvo. Menej ako priemer EÚ ich zaujímali témy prisťahovalectva a boja proti klimatickým zmenám. Od priemeru EÚ (47 percent) kladieme najnižší dôraz tomu, kto nás bude zastupovať v Európskom parlamente (31 percent).
     

Ako hlavný dôvod účasti vo voľbách označili Slováci (40 percent) a priemer EÚ (41 percent) fakt, že sa zúčastňujú vždy. Za občiansku povinnosť označilo účasť vo voľbách 32 percent Slovákov, priemer únie je 41 percent. Dôvodom neúčasti bolo pre väčšinu opýtaných eurovoličov (23 percent) a konkrétne aj Slovákov (22 percent) nedostatočná dôvera v politiku. Podiel mužov a žien vo voľbách je v priemere EÚ (45 percent mužov a 41 percent žien) a na Slovensku (15 percent mužov a 12 percent žien) porovnateľný. 
     

Z priemeru oprávnených voličov si väčšina (51 percent) myslí, že únia "je dobrá vec", z opýtaných Slovákov je toho názoru 42 percent. Slováci sa však cítia byť občanmi EÚ viac (70 percent) ako priemer únie (63 percent). Naši voliči prekonali priemer EÚ aj pri odpovedi o medializácii eurovolieb. V médiách ju podľa prieskumu zachytilo až 71 percent Slovákov, zatiaľ čo priemer EÚ bol 65 percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona