Mendelova univerzita v Brne príde o akreditáciu časti doktorských programov

NETKY.SK • 19 Január 2023, 20:00 • 2 min
Mendelova univerzita v Brne príde o akreditáciu časti doktorských programov

PRAHA - Mendelova univerzita v Brne príde o akreditáciu doktorských študijných programov v oblasti ekonomických vied. Vo štvrtok o tom rozhodla Rada Národného akreditačného úradu (NAÚ).

slovakia

left justify in out

Ide o kauzu, ktorú musela v predvolebnej kampani opakovane vysvetľovať neúspešná kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová, ktorá v čase odhalenia problémov univerzitu viedla. Informuje spravodajkyňa TASR na základe správ českých médií. Podozrenia na porušovanie zákona aj interných predpisov univerzity začal v minulom roku skúmať NAÚ. Výsledky kontroly konštatujú, že k nezrovnalostiam skutočne došlo. Na škole sa napríklad uplatňovali iné pravidlá pre českých a zahraničných študentov. Problémy sa týkali Prevádzkovo-ekonomickej fakulty. Tá v minulých rokoch prijímala netradične vysoké počty záujemcov o doktorské štúdium zo zahraničia. Diaľkové štúdium im sprostredkovávala agentúra za poplatok 25.000 eur. Títo študenti dostali titul za kratšiu dobu, než je štandardná dĺžka štúdia, a podmienky boli pre nich jednoduchšie.

 

Nerudová v predvolebnej kampani zodpovednosť odmietala tvrdiac, že to bola záležitosť dekana fakulty. V rozhovoroch tvrdila, že bola "hájnikom, ktorý nachytal pytliaka". Neskôr však priznala, že mohla na problémy reagovať skôr. Predseda rady NAÚ Robert Plaga vo štvrtok konštatoval, že síce na univerzite odhalili nedostatky, avšak bolo by skratkovité tvrdiť, že za ne môže Nerudová. Na výsledok rozhodnutia Rady NAÚ reagovala aj neúspešná prezidentská kandidátka. "Verím, že univerzita získa inštitucionálnu akreditáciu pre ekonomické odbory čoskoro naspäť a z celej veci vyjde ešte silnejšia," napísala na Twitter bývalá rektorka univerzity. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies