Memorandum o reverzných dodávkach plynu nepodpísali

NETKY.SK • 15 Apríl 2014, 16:50 • 2 min
Memorandum o reverzných dodávkach plynu nepodpísali

VEĽKÉ KAPUŠANY - Memorandum o spolupráci pri reverzných dodávkach zemného plynu zo Slovenska na Ukrajinu nepodpísali.

slovakia

left justify in out

O memorande vo Veľkých Kapušanoch spolu rokovali minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský a ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan za účasti zástupcu Európskej komisie Klausa Dieterta Borghradta. Ako uviedol minister Prodan, rokovania budú pokračovať a skončiť by sa mali do dvoch týždňov. Potvrdil to aj minister Malatinský, ktorý zdôraznil, že Slovensko aj EÚ budú hľadať také riešenie, ktoré nespôsobí problémy a umožní Slovensku dodržať všetky záväzky a zmluvy. 

Slovenská strana prišla na rokovanie s podpísaným memorandom.

 

Aby nedošlo k legislatívnym medzinárodným problémom s partnermi Slovenska, najmä Ruskom, navrhuje, aby sa na reverznú dodávku plynu využila rúra s priemerom 700 milimetrov, ktorá mala voľakedy zásobovať elektráreň Vojany. Bolo by však k nej treba mimo kompresorovej stanice Veľké Kapušany vybudovať krátke prepojenie a nainštalovať špeciálne zariadenie na meranie parametrov plynu tečúceho z Slovenska na Ukrajinu. Prvé dodávky plynu na Ukrajinu by mohli tiecť už začiatkom zimy, no nie v takom objeme, ako očakáva Ukrajina. Najprv by malo ísť o dodávku 3,2 miliardy kubíkov a neskôr by sa mohli postupne zvýšiť na deväť až desať miliárd kubíkov. 

 

Ukrajinská strana v utorok uviedla, že tento návrh je pre ňu neprijateľný. Hlavným dôvodom je, že by išlo o nižšie dodávky, ako očakávala. Prišla s iným variantom, ktorý je podľa ministra Prodana lacnejší a dá sa rýchlejšie realizovať. Prodan uviedol, že do Kapušian vedú štyri plynovodné rúry, ktoré sa využívajú len na 50 percent a tak navrhujú, aby sa pre reverzné dodávky plynu využila časť tejto voľnej kapacity. Dodal, že ukrajinská strana už má podpísané dohody o reverzných dodávkach plynu s Poľskom aj Maďarskom. 

 

"Európska komisia prikladá týmto rokovaniam a reverzným dodávkam veľký význam. Nie je to len technický problém. Riešenie tejto otázky má veľký politický význam, lebo je to signál o poskytnutí pomoci Ukrajine a jej postupného integrovania do únie," povedal zstupca EK Borghardt. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies