Memorandum o reverznom chode plynu je podpísané

NETKY.SK • 28 Apríl 2014, 15:26 • 2 min
Memorandum o reverznom chode plynu je podpísané

BRATISLAVA - Spoločnosti Eustream a Ukrtransgaz podpísali v pondelok memorandum o porozumení o možnom riešení prepravy plynu v smere zo Slovenska na Ukrajinu.

slovakia

left justify in out

Na podpise memoranda sa zúčastnili aj premiér Robert Fico a šéf Európskej komisie José Manuel Barroso. "Verím, že všetky kroky, ktoré boli v memorande dohodnuté sa v krátkom čase aj naplnia,“ povedal Fico. "Toto memorandum je aj o úsilí diverzifikovať dodávky plynu v Európe. Posilní sa bezpečnosť Európskej únie,“ konštatoval v pondelok v Bratislave Barroso.

 

Plyn zo Slovenska na Ukrajinu sa dostane vďaka modernizácii v súčasnosti nevyužívaného plynovodu, ktorý spája Vojany s Užhorodom. Už v tomto roku by sa mohlo začať so spätnými dodávkami plynu. Ročne by sa mohlo vďaka tomuto plynovodu dopraviť na Ukrajinu do 10 miliárd metrov kubických plynu. Do projektu treba ešte investovať zhruba 20 mil. eur. "Projekt si vyžiada malé technické úpravy, ktoré bude realizovať spoločnosť Eustream. Pokiaľ ide o otázky týkajúce sa finančných záležitostí, ide o štandardnú operáciu dodávok plynu so všetkými platbami, so všetkým čo s tým súvisí,“ uviedol Fico. 

 

"V tomto ohľade je dôležité, aby Ukrajina dosiahla urýchlene pokrok pri zjednocovaní svojho právneho a regulačného rámca s energetickou legislatívou EÚ. To zvýši dôveru investorov a pomôže krajine modernizovať svoj energetický sektor,“ vyhlásil eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger. 

 

O spätných dodávkach plynu zo Slovenska na Ukrajinu sa hovorí už viac ako rok. Rokovania o tomto projekte nabrali na intenzite v ostatných týždňoch po tom, čo Rusko zvýšilo cenu zemného plynu pre Ukrajinu. Rokovania medzi ukrajinskou a slovenskou stranou však brzdili rozdielne názory oboch strán, ako realizovať reverzný chod dodávok plynu. Slovenská strana presadzovala spomínaný vojanský variant. Ukrajina navrhovala, aby sa využila voľná kapacita v súčasnosti využívaných štyroch plynovodov, ktorými prúdi plyn z Ukrajiny na Slovensko. Pri tejto alternatíve však reálne hrozilo porušenie zmluvných záväzkov s tretími stranami, hlavne s Gazpromom. To Slovensko nechcelo dopustiť.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona