Melník stiahol sťažnosť na neústavnosť prezidentských volieb

NETKY.SK • 7 Máj 2014, 17:08 • 2 min
Melník stiahol sťažnosť na neústavnosť prezidentských volieb

KOŠICE - Ústavný súd (ÚS) SR na dnešnom neverejnom zasadnutí pléna rozhodol o zastavení konania vo veci sťažnosti neúspešného kandidáta na prezidenta SR Milana Melníka.

slovakia

left justify in out

Ako TASR informovala hovorkyňa ÚS Anna Pančurová, plénum tak rozhodlo z dôvodu späťvzatia návrhu. K tomuto rozhodnutiu sa pripája odlišné stanovisko sudcu Ľubomíra Dobríka a sudcu Milana Ľalíka. 
     

Melník podal na ÚS 9. apríla sťažnosť na neústavnosť, resp. nezákonnosť marcových prezidentských volieb. Žiadal vyhlásiť obe kolá volieb za neplatné a nariadiť opakovanie voľby. Bol jedným zo 14 kandidátov na hlavu štátu. V prvom kole neuspel, keď získal len 0,4 percenta hlasov. V podaní na ÚS SR tvrdil, že voľba na celom území SR bola neústavná a nezákonná.
     

Novozvolený prezident Andrej Kiska, premiér Robert Fico a ďalší kandidáti s najvyšším ziskom hlasov podľa Melníka intenzívne porušovali volebný zákon, podľa ktorého je vedenie kampane mimo času vymedzeného pre volebnú kampaň zakázané. Sťažovateľ tvrdil, že propagáciou, napríklad početnými bilbordmi či megabordmi, ako aj ďalšou formou mimo zákonom vymedzeného času na volebnú kampaň, porušovali alebo obchádzali zákon.
     

Najúspešnejší kandidáti vrátane Kisku a Fica podľa Melníka porušili alebo minimálne obišli volebný zákon aj z hľadiska limitu povolených výdavkov na propagáciu v rámci volebnej kampane. "Kandidáti, ktorí tvrdia, že neporušili zákon prekročením maximálneho volebného stropu výdavkov (argumentujúc, že nešlo o dobu volebnej kampane – počas 15 dní pred dňom volieb) sa vedome priznávajú k obchádzaniu zákona, keďže mimo tohto obdobia bola volebná kampaň zákonom zakázaná," uviedol Melník v podaní.
     

Podľa Melníka najúspešnejší kandidáti získali neoprávnenú výhodu a došlo k hrubému ovplyvneniu výsledkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies