Meimarakis z gréckej opozície chce zostaviť vládu a vyhnúť sa voľbám

NETKY.SK • 21 August 2015, 11:34 • 2 min
Meimarakis z gréckej opozície chce zostaviť vládu a vyhnúť sa voľbám

ATÉNY - Grécky prezident Prokopis Pavlopulos dal dnes konzervatívnej opozícii oficiálne šancu zostaviť novú vládu po tom, čo ľavicový premiér Alexis Tsipras podal vo štvrtok demisiu.

slovakia

left justify in out

Krajina však takmer určite smeruje k predčasným parlamentným voľbám, ktoré by sa mali konať už na budúci mesiac, 20. septembra. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters. Tsipras odstúpil z funkcie po siedmich mesiacoch v nádeji, že predčasné voľby posilnia jeho moc. Počas vykonávania úradu premiéra bojoval s veriteľmi Grécka za lepšiu dohodu o záchrannom balíku, ale musel ustúpiť ich tvrdým podmienkam. Urobil teda pravý opak toho, čo sľuboval voličom pred svojím zvolením v januárových voľbách.

 

Odchádzajúci námestník ministra financií Tryfon Alexiadis vyhlásil, že po rozpade vládnej strany Koalícia radikálnej ľavice (SYRIZA) v dôsledku prijatia tvrdých podmienok tretieho záchranného balíka pre Grécko môžu krajinu stabilizovať iba voľby. "Voľby sú určite nepriamou daňou... ale aspoň vyjasnia veci, takže sa budeme môcť pohnúť dopredu," povedal Alexiadis pre štátnu televíziu ERT. "Existujú politické sily, ktoré pokladajú záchranný balík za spásu. SYRIZA bola nútená urobiť toto politické rozhodnutie, ale určite nie z ideologických dôvodov," dodal.

 

Prezident Pavlopulos už e-mailom poveril hlavného konzervatívneho lídra Vangelisa Meimarakisa zo strany Nová demokracia (ND), aby sa pokúsil zostaviť novú vládu. Nové voľby by tak neboli potrebné. Prezident dal oficiálne Meimarakisovi mandát na vytvorenie vlády dnes dopoludnia. Meimarakisova strana však má v 300-člennom parlamente iba 76 poslancov a takmer určite sa jej nepodarí nájsť dostatok partnerov medzi opozíciou. Tú tvorí široká škála politických strán, od komunistov až po krajne pravicovú stranu Zlatý úsvit.

 

Ak Meimarakis nedosiahne koaličnú dohodu do troch dní, podľa ústavy dostane šancu nasledujúca najväčšia strana - ale predčasné voľby sú prakticky isté. Šéf ND povedal novinárom, že predčasné parlamentné voľby s predpokladaným termínom 20. septembra "neprinesú úžitok" a že sa pokúsi vytvoriť vládu, "aby sme sa teraz vyhli všetkým negatívnym dôsledkom, ktoré by predčasné voľby mali ešte dlhý čas".

 

Tsipras sa v štvrtkovom prejave Grékom vyjadril, že "chce byť úprimný" a jeho vláda nedosiahla dohodu, akú si predstavovala pred januárovými voľbami. "Cítim hlbokú morálnu a politickú zodpovednosť dať vám možnosť posúdiť, čo všetko som urobil - moje úspechy aj zlyhania," dodal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies