Mečíř po triumfe nad Ukrajinou:: "Chalani ma príjemne prekvapili"

NETKY.SK • 19 September 2011, 16:43 • 2 min
Mečíř po triumfe nad Ukrajinou:: "Chalani ma príjemne prekvapili"

Mečíř po triumfe nad Ukrajinou:: "Chalani ma príjemne prekvapili"

slovakia

left justify in out

img

Slovenskí tenisti budú aj v roku 2012 účinkovať v 1. skupine euro-africkej zóny Davisovho pohára. V dueli 2. kola play off o udržanie sa v "druhej lige" totiž vyhrávajú v bratislavskom NTC nad Ukrajinou 3:1. O rozhodujúci tretí bod pre slovenské farby sa na antuke pod otvrenou strechou v Sibamac aréne postaral Martin Kližan, ktorý v dueli tímových jednotiek po mimoriadne bojovnom výkone zdolal favorizovaného Sergija Stachovského za 3:11 h v štyroch setoch 6:4, 3:6, 7:6 (6) a 6:2.
Chlieb sa lámal v tajbrejku tretieho setu, v ktorom Kližan dokázal otočiť z 2:5. Zverenec trénera Karola Kučeru získal svoj doposiaľ najcennejší skalp v Davisovom pohári, keď dokázal zdolať  bývalú svetovú tridsaťjednotku svetového rebríčka ATP a držiteľa štyroch titulov vo dvojhre. Slováci po tretí raz za sebou úspešne zvládli záchranárske práce. Vlani vyhrali zverenci kapitána Miloša Mečířa v Minsku nad Bieloruskom 4:1, v roku 2009 deklasovali v NTC Macedónsko 5:0. Svojho súpera v novom ročníku prestížnej tímovej súťaže spoznajú už v stredu 21. septembra, keď je v thajskom Bangkoku na programe žreb.
Kližanovi vyšiel úvod stretnutia so Stachovským, keď vo štvrtom geme prelomil podanie súpera a po potvrdení brejku sa ujal vedenia 4:2. V ôsmom geme mal Ukrajinec päť brejkbalov na 4:4, no Kližan všetky odvrátil a prvý set dotiahol do úspešného konca. Za stavu 5:4 premenil vďaka esu hneď prvý setbal. Slovenský reprezentant v tejto časti zápasu kvalitne servoval i returnoval a predviedol viacero forhendových winnerov po čiare. V druhom dejstve začal Stachovskij viac využívať svoj obľúbený slajzovaný bekhend a po brejku v šiestom geme si vybudoval náskok 2:4. Po pokazenom ľahkom smeči a ďalších dvoch chybách vzápätí stratil svoj servis, no v ôsmej hre opäť dokázal Kližana brejknúť a druhý set sa stal napokon jeho korisťou.
V treťom dejstve mal Stachovskij dvakrát brejk k dobru, Kližan však vždy zakontroval a o jeho osude napokon musel rozhodnúť tajbrejk. V krátenej hre prehrával Kližan už 2:5, no skvele zabojoval, otočil na 6:5 a dôležitý tretí set získal vo svoj prospech. Víťaz challengeru v Janove sa dostal na koňa a vo štvrtom sete ovládol dvorec. Po dvoch brejkoch odskočil Stachovsému na 4:1 a za stavu 5:2 premenil pri vlastnom podaní po úspešnom smeči hneď prvý mečbal.
Kližan po zisku rozhodujúceho bodu žiaril spokojnosťou: "Bol to super zápas, diváci videli skvelý tenis. Zlomovým bodom bol tajbrejk tretieho setu, v ktorom som dokázal otočiť z 2:5. Bolo to aj o náhode, lebo Stachovskij bol v tejto časti zápasu lepší. Už som ani sám neveril, že tajbrejk ešte dokážem vyhrať. Bola to pre mňa veľká vzpruha a vo štvrtom sete som už súpera zvalcoval. Diváci boli super a veľmi pekne im ďakujem za podporu. Som rád, že sa mi podarilo získať pre Slovensko dva body. Víťazstvo nad Stachovským si veľmi cením, pretože je to kvalitný hráč. Dokázal som si, že môžem zdolať aj tenistu takéhoto kalibru a podržal som družstvo, čo ma veľmi teší. Davis Cup je však tímová súťaž a bez bodu zo štvorhry by sme tento zápas nevyhrali, treba vyzdvihnúť aj výkon Filipa Poláška s Igorom Zelenayom. Trikrát sme sa zachraňovali v 1. skupine euro-africkej zóny, no verím, že už čoskoro môžeme zabojovať o postup do svetovej skupiny. Máme mladý a perspektívny tím," povedal Kližan.
Slovenský kapitán Miloš Mečíŕ nešetril slovami chvály na adresu svojich zverencov. "Chalani ma príjemne prekvapili. V kútiku duše som veril, že vyhráme, ale Ukrajinci boli favoritmi. O to viac si cením, že sme ich zdolali. Rozhodnutie zvoliť si za povrch antuku sa ukázalo ako správne. Vyhoveli sme želaniu Maťa Kližana a Kližko dokázal, že urobil veľký skok dopredu. Dozrel osobnostne i tenisovo, dá sa na neho spoľahnúť. Hoci tam v zápasoch mal aj slabšie fázy, v dôležitých momentoch vždy zabral. Má veľký potenciál. Potešil ma aj Igor Zelenay, ktorý vo štvorhre výborne zastúpil zraneného Miša Mertiňáka. Máme troch skvelých deblistov, čo mi v budúcnosti určite zamotá hlavu, no to sú príjemné starosti."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies