Megakauza Panama Papers: V dokumentoch je 115 položiek týkajúcich sa Slovenska, môžeme očakávať ďalšie veľké mená

NETKY.SK • 5 Apríl 2016, 14:41 • 2 min
Megakauza Panama Papers: V dokumentoch je 115 položiek týkajúcich sa Slovenska, môžeme očakávať ďalšie veľké mená

BRATISLAVA - České centrum pre investigatívnu žurnalistiku skúmalo dokumenty Panama Papers pre Česko a Slovensko. Česká novinárka Pavla Holcová prezradila, ako sa táto kauza týka aj Slovenska.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa Holcovej je v dokumentoch 115 položiek týkajúcich sa Slovenska. No Slováci môžu byť aj v iných zoznamoch, teda nielen v tých týkajúcich sa konkrétne Slovenska.

 

"Sú to takzvaní proxy holders - držia akcie niekoho iného. Pri každej akcii je nejaká adresa. Pri stovke Holanďanov, ktorí sú naozaj z Holandska, je uverejnená jedna adresa v Sládkovičove," povedala Holcová.

 

V zoznamoch týkajúcich sa Slovenska sú podľa nej väčšinou biele kone, žiadne veľké známe mená. Pre Slovensko bude omnoho dôležitejší český zoznam s 283 menami aj zo Slovenska. Napríklad právnici, ktorí súvisia so slovenskými kauzami.

 

Holcová zjednodušene popísala, ako fungoval systém prania peňazí. „Peniaze sa museli mnohokrát previesť cez rôzne firmy v rôznych jurisdikciách, aby nebolo pre normálneho človeka vystopovať ako pôvod ako aj tok peňazí,“ povedala česká novinárka.

 

Môžeme očakávať ďalšie slovenské mená

V súvislosti so zverejnením dokumentov v kauze Panama Papers uverejnil denník Hospodárske noviny okrem iného aj rozhovor s účtovnou poradkyňou Jaroslavou Lukačovičovou. Podľa nej daňové raje lákajú aj ľudí, ktorí chcú skryť nelegálne peniaze. Lukačovičová si myslí, že by bolo dobré, keby daňové úrady začali spoločným postupom bojovať proti daňovým rajom. Podľa účtovnej poradkyne je zatiaľ ťažké určiť, koľko firiem zo Slovenska by mohlo byť v tejto kauze namočených. No vzhľadom na to, že aj na Slovensku sa nájdu ľudia podnikajúci v daňových rajoch, dajú sa očakávať aj ďalšie informácie okrem už spomenutej spoločnosti LATEM Trading.

 

Medializované informácie z Panama Papers preveruje aj slovenská NAKA

Celosvetový škandál prelievania peňazí do spoločností z daňových rajov, tzv. Panama Papers, s ktorým v nedeľu (3.4.) prišlo medzinárodné združenie investigatívnych novinárov, začala preverovať aj slovenská Národná kriminálna agentúra (NAKA). Informujú o tom viaceré slovenské médiá.

 

"V predmetnej veci začala Národná kriminálna agentúra Prezídia Policajného zboru operatívne preverovanie medializovaných informácii," uviedol pre aktualne.sk Martin Wäldl z prezídia. "V tejto chvíli nie je možné poskytnúť bližšie informácie," dodal.

 

Finančná správa začala tiež s preverovaním situácie. "Prvým krokom bude vyžiadanie oficiálnych dokumentov od medzinárodných partnerov,“ konštatovala pre aktualne.sk jej hovorkyňa Patrícia Macíková.

 

Zahraničné médiá na základe 11,5 milióna uniknutých dokumentov z panamskej právnickej firmy Mossack Fonseca, ktoré preverovali rok, zostavili zoznam ľudí, ktorí majú účty alebo firmy v daňových rajoch. V súvislosti so Slovenskom sa neobjavilo žiadne konkrétne meno. V uniknutých dokumentoch sa objavila len jedna firma - Latem Trading s.r.o. Tá má podľa obchodného registra sídlo na Šulekovej ulici v Bratislave.

 

Vlastník tejto spoločnosti Gustaaf David Poelen oficiálne kontakt s panamskou advokátskou kanceláriou nepopiera. Akékoľvek nezákonné konanie však vylúčil.

 

"Mossack Fonseca nie je nič viac, než bývalý obchodný partner. Nikdy tu nebolo žiadne zapojenie sa do prania špinavých peňazí, ktoré by sa týkalo osôb z Českej, či Slovenskej republiky," uviedol pre aktuality.sk. Na žiadne ďalšie otázky neodpovedal. Podľa účtovníčky, ktorá s firmou spolupracuje od začiatku, je však firma už celé roky nečinná.

 

České centrum pre investigatívnu žurnalistiku tvrdí, že firma bola priamy partner MF Escrow. Tá riadila celosvetové prevody peňazí a zametanie stôp.

 

"Bol to priamy partner MF Escrow, teda tých hlavných, čo riadili celosvetové prevody peňazí a zametanie stôp, kadiaľ peniaze tiekli," uviedla novinárka Pavla Holcová, ktorá preveruje tisíce dokumentov v prípade.

 

"Tých firiem nie je veľa, pretože na to potrebujú maximálne spoľahlivých a dôveryhodných ľudí, ktorí vedia, o čo ide," dodala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies