Medziročná miera inflácie v eurozóne dosiahla v júli 0,2 %

NETKY.SK • 31 Júl 2015, 12:12 • 2 min
Medziročná miera inflácie v eurozóne dosiahla v júli 0,2 %

LUXEMBURG - Inflácia v eurozóne v júli stagnovala a naďalej zostáva hlboko pod 2-% cieľom Európskej centrálnej banky (ECB). Informoval o tom európsky štatistický úrad Eurostat a agentúra RTTNews.

slovakia

left justify in out

Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v menovej únii v júli 2015 dosiahlo 0,2 % rovnako ako v júni, uviedol vo svojom prvom odhade Eurostat.

 

Spomedzi hlavných zložiek mali na medziročnú mieru inflácie najväčší pozitívny vplyv služby, kde sa ceny v júli zvýšili o 1,2 % po +1,1 % v júni. Za službami nasledujú ceny potravín, alkoholu a tabaku, ktoré stúpli o 0,9 % po 1,1-% zvýšení v júni a priemyselné tovary mimo energií (+0,5 % po +0,3 %). Naopak, najväčší negatívny vplyv na infláciu mali ceny energií, ktoré v júli medziročne padli o 5,6 % po 5,1-% poklese v júni.

 

Medziročná miera inflácie zostáva v pozitívnom teritóriu tretí mesiac po sebe a jej vývoj bol v súlade s očakávaniami ekonómov.

 

Jadrová inflácia, do ktorej sa nezapočítavajú ceny energií, potravín, alkoholu a tabaku, sa v júli zrýchlila na 1 % z 0,8 % v predchádzajúcom mesiaci, pričom experti počítali s jej stagnáciou na júnovej úrovni.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies