Medzinárodný trestný súd si posvieti na praktiky filipínskeho prezidenta a zabíjanie ľudí v rámci protidrogovej kampane

NETKY.SK • 8 Február 2018, 14:16 • 2 min
Medzinárodný trestný súd si posvieti na praktiky filipínskeho prezidenta a zabíjanie ľudí v rámci protidrogovej kampane

MANILA - Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu informoval filipínsku vládu, že začne predbežné vyšetrovanie obvinení z mimosúdneho zabíjania v rámci kampane proti drogám.

slovakia

left justify in out

Filipínsky prezident Rodrigo Duterte predbežné vyšetrovanie vo štvrtok uvítal, pretože má tých obvinení "už po krk", uviedol jeho hovorca Harry Roque. Podľa neho je Duterte v prípade potreby ochotný osobne postaviť sa pred súd a predložiť svoje argumenty.

 

Filipínsky právnik obvinil Duterteho a 11 ďalších popredných predstaviteľov z vrážd ľudí podozrivých z drogovej a trestnej činnosti, ku ktorým dochádza na Filipínach, odkedy sa stal 30. júna 2016 prezidentom. Najmenej 3987 osôb bolo zabitých pri policajných operáciách proti podozrivým z drogovej činnosti v čase od júla 2016 do 17. januára 2018, uvádza agentúra DPA odvolávajúca sa na oficiálne štatistiky.

 

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch však odhaduje tento počet až na 13.000 osôb. Duterteho administratíva popiera, že by prehliadala mimosúdne zabíjanie v rámci kampane proti ilegálnym drogám. Podľa filipínskych úradov sa tí, ktorí prišli o život, násilne bránili zatknutiu. Duterte v minulosti prisľúbil, že zabíjanie sa skončí, iba ak ľudia prestanú užívať drogy a obchodovať s nimi, pripomína DPA.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies