Medzinárodný súd nariadil pozastaviť zabíjanie veľrýb

NETKY.SK • 31 Marec 2014, 19:22 • 2 min
Medzinárodný súd nariadil pozastaviť zabíjanie veľrýb

HAAG - Medzinárodný súdny dvor (ICJ) v pondelok nariadil Japonsku pozastaviť svoj program lovu veľrýb v Južnom oceáne, ktorý krajina označuje za súčasť vedeckého výskumu.

slovakia

left justify in out

Podľa rozsudku 16-členného zboru, ktorému predsedal slovenský sudca Peter Tomka, Japonsko deklarovaný cieľ nepreukázalo, pričom nedokázalo zdôvodniť nepomer medzi jednotlivými druhmi ulovených vráskavcov. Tomka tiež poukázal na skutočnosť, že Tokio nezvažovalo možnosť programu menšieho rozsahu alebo využitia nesmrtiacich výskumných metód. Rozhodnutie predstavuje víťazstvo pre Austráliu, ktoré v tejto veci koná proti Japonsku na medzinárodnej pôde od roku 2010. Najvyšší súd OSN so sídlom v Haagu však Japoncom zakázal vydávať povolenia pre veľrybárov iba dovtedy, kým nebude sporný program prepracovaný, čo neznamená definitívny koniec lovu. Japonsko navyše okrem Južného oceánu loví v menšej miere aj v severnom Tichomorí.

 

Japonské lode v Južnom oceáne ročne ulovia stovky veľrýb, pričom využívajú medzeru v medzinárodnom moratóriu z roku 1986, ktoré umožňuje usmrcovanie na účely výskumu. Dlhoročný spor v minulosti sprevádzali dramatické strety medzi radikálnymi ochranármi a posádkami veľrybárskych lodí. Tokio proti konaniu Austrálie argumentovalo tvrdením, že ide o vnucovanie kultúrnych noriem porovnateľné s požiadavkou Hindov, aby bolo medzinárodne zakázané zabíjať kravy.

 

Predstavitelia napriek tomu prisľúbili, že nariadenie súdu budú rešpektovať.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies