Medzinárodný menový fond schválil ďalšiu pomoc pre Portugalsko

NETKY.SK • 25 Október 2012, 07:33 • 2 min
Medzinárodný menový fond schválil ďalšiu pomoc pre Portugalsko

Medzinárodný menový fond schválil ďalšiu pomoc pre Portugalsko - Svet MMF varoval, že slabé vyhliadky portugalskej ekonomiky a vysoká nezamestnanosť ohrozujú plnenie podmienok finančnej pomoci, dohodnutých s medzinárodnými veriteľmi. Medzinárodný menový f

slovakia

left justify in out

img

MMF varoval, že slabé vyhliadky portugalskej ekonomiky a vysoká nezamestnanosť ohrozujú plnenie podmienok finančnej pomoci, dohodnutých s medzinárodnými veriteľmi.

 Medzinárodný menový fond (MMF) podľa očakávania schválil uvoľnenie ďalšej časti zo záchranného úveru pre Portugalsko. Krajina zasiahnutá dlhovou krízou dostane ďalších 1,5 miliardy eur, informoval v stredu (24.10.) večer fond.

MMF však varoval, že slabé vyhliadky portugalskej ekonomiky a vysoká nezamestnanosť ohrozujú plnenie podmienok finančnej pomoci, dohodnutých s medzinárodnými veriteľmi.

Výkonná rada MMF zároveň formálne odsúhlasila zmiernenie cieľov v oblasti rozpočtového deficitu pre roky 2012 a 2013. Takzvaná Trojka, zložená z Európskej komisie (EK), Európskej centrálnej banky (ECB) a MMF, sa už pred niekoľkými týždňami dohodla, že dá Lisabonu viac času na konsolidáciu rozpočtu. Úradujúca predsedníčka výkonnej rady Nemat Sjafik však upozornila, že Portugalsko musí zvýšiť reformné snahy."Potrebné sú štrukturálne reformy, ktoré podporia trvalú sanáciu rozpočtu." Medzi potrebné reformy patria záväzné rozpočtové pravidlá a zlepšenie kontroly pri výbere daní.

Spoločne so schválenou tranžou MMF zatiaľ Portugalsku poskytol finančnú pomoc vo výške 21,8 miliardy eur. Lisabon má od Trojky v rámci trojročného záchranného programu dostať celkovo 78 miliárd eur.

Informovala o tom agentúra DPA.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies