Medzinárodný filmový workshop Istanbul Express sa zastaví v Bratislave

NETKY.SK • 4 Október 2010, 11:42 • 2 min
Medzinárodný filmový workshop Istanbul Express sa zastaví v Bratislave

Medzinárodný filmový workshop Istanbul Express sa zastaví v Bratislave - Kultúra V Bratislave sa dnes zastaví Istanbul Express, medzinárodný filmársky workshop zameraný na multilingualizmus v Európe. Jeho súčasťou sú tri vlaky, ktoré križujú 18 krajín Eur

slovakia

left justify in out

img

V Bratislave sa dnes zastaví Istanbul Express, medzinárodný filmársky workshop zameraný na multilingualizmus v Európe. Jeho súčasťou sú tri vlaky, ktoré križujú 18 krajín Európy. Do 6. októbra sa aj slovenská metropola stane súčasťou tohto filmového diania.
      Počas zastávky Istanbul Expressu v Bratislave sa dnes jeho účastníci, ale aj verejnosť môžu zúčastniť v klube A4-nultý priestor na projekcii oceneného filmu slovenského dokumentaristu Petra Kerekesa Ako sa varia dejiny. Večer bude pozostávať aj z diskusie s režisérom na tému multilingualizmu a koncertu skupiny Hugo Čáves Orchestra. V utorok 5. októbra sa o 20.00 hodine v kine Mladosť bude premietať výberovka z Medzinárodného festivalu študentských filmov Early Melons, ktorý je slovenským partnerom projektu Istanbul Express.
      Ambiciózny kočovný projekt medzinárodnej organizácie mladého filmu NISI MASA začal svoju púť 20. septembra v troch mestách: estónskom Tallinne, španielskom San Sebastiáne a v talianskom Turíne. Z pomedzi niekoľkých stoviek kandidátov vybrali 45 mladých talentovaných režisérov, kameramanov a zvukárov, aby vytvorili 15- členné filmárske skupiny. Ich misiou je prekračovanie niekoľkých štátnych hraníc a prežívanie rôznych lingvisticky zaujímavých zážitkov. Počas cesty tvoria krátke dokumenty na tému multilinguálnej Európy, preskúmajú novú generáciu mladých ľudí a spôsoby, akými medzi sebou komunikujú.
      Trojica vlakov prejde celkovo 18 krajín a 24 rôznych európskych miest. Počas tvorby filmov a cesty Európou mladých tvorcov sprevádzajú uznávaní európski dokumentaristi Atanas Georgiev, režisér filmu Cash & Marry (Macedónsko), Boris Mitić, režisér snímky Goodbye, How Are You? (Srbsko) a Andrey Paounov, režisér snímky The Mosquito Problem and Other Stories (Bulharsko).
      Vlaky ukončia svoju púť 10. októbra v Istanbule - Hlavnom meste európskej kultúry 2010. Tam sa uskutoční svetová premiéra 15 krátkych dokumentárnych filmov nakrútených a zostrihaných počas projektu Istanbul Express.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies