Medzinárodný filmový festival Bratislava premietne 126 filmov, hlavnou témou je mesto

NETKY.SK • 26 Október 2016, 12:52 • 2 min
Medzinárodný filmový festival Bratislava premietne 126 filmov, hlavnou témou je mesto

BRATISLAVA - Medzinárodný filmový festival Bratislava prinesie do hlavného mesta 126 filmov. V programe 18. ročníka, ktorého hlavnou témou je mesto, dominujú európske filmy.

slovakia

left justify in out

Organizátori tento rok kladú veľký dôraz aj na americkú kinematografiu. "Festival oproti minulému roku narástol o jeden plný premietací deň, aj celkový počet filmov je vyšší. Štruktúra programu ostáva podobná ako minulý rok. V trojici prehľadových sekcií Cinema Now, Europa a Made in Slovakia predstavíme najlepšie filmy aktuálnej sezóny," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave programový riaditeľ MFF Bratislava Pavel Smejkal. Silnou stránkou programu sú podľa neho špeciálne sekcie, ktoré prinášajú zaujímavé témy a pohľad filmárov na aktuálne spoločenské problémy. Festival privíta zhruba dve desiatky filmárov. Medzi hosťami figuruje aj hviezda amerického nezávislého filmu Alex Ross Perry. "Cenu za umeleckú výnimočnosť udelíme svetoznámemu juhoslovanskému hercovi Rade Šerbedžijovi, ktorého režijný debut Oslobodenie Skopje festival otvorí."

 

Výkladnou skriňou festivalu sú súťažné sekcie, ktoré podľa Smejkala upozorňujú na mladé talenty a objavujú budúce hviezdy svetového filmu. V súťaži hraných filmov sa predstaví napríklad hraná prvotina kurdsko-sýrskeho režiséra Mana Khalila Lastovička, príbeh hrdinky, ktorá sa vydáva po stopách svojho strateného otca do irackého Kurdistanu, ďalej film Svetácke dievča talianskeho režiséra Marca Danieliho či prvotina Bogdana Miricu Psy. V súťaži dokumentárnych filmov majú silné zastúpenie ženy - režisérky. Diváci sa môžu tešiť napríklad na snímku Kirsten Johnson, vyťaženej kameramanky a spolupracovníčky zvučných mien, akými sú Michael Moore alebo Laura Poitras, ktorá predstaví svoj najnovší režijný počin Kameramanka. "Je to veľmi zaujímavá sebareflexívna úvaha o pohľade spoza kamery a filmárskej etike. Tento film získal ceny na festivale v Sundance, Sheffielde, skloňuje sa v rebríčkoch najlepších dokumentárnych filmov na popredných priečkach," doplnil s tým, že v súťaži dokumentov sa predstavia aj víťazka karlovarskej dokumentárnej sekcie, Izraelčanka Alma Har'el so snovým filmom o skutočnej láske LoveTrue a poľská režisérka Anna Zamecka s oceňovaným filmom Prijímanie.

 

Hlavná tematická sekcia o meste uvedie kolekciu filmov od divácky príťažlivých príbehov o živote v meste, cez portréty konkrétnych miest až po filmové eseje a experimentálne filmy. Zlatým klincom sekcie môže byť snímka Aquarius brazílskeho režiséra Klebera Mendonca Filhu. "Je to očarujúci film o silnej hrdinke, ktorá zápasí s developérom, ktorý má zálusk na bytový dom, v ktorom strávila väčšinu života. Je to krásny film o pamäti miesta a hodnote spomienok," upozornil programový šéf MFF Bratislava. Festival predstaví aj tvorbu vyhľadávaného autora hudobných dokumentov Vincenta Moona, ktorý sa intenzívne venuje téme mesta. Mestská sekcia uvedie pásmo jeho filmov, ktoré pochádzajú z kolekcie Petites Planétes.

Bratislavský festival venuje veľkú pozornosť aj americkej kinematografii a reáliám. V špeciálnom programe sa upriami na americké prezidentské voľby. Do diskusie o najsledovanejšej politickej udalosti roka prispeje miniretrospektívou, ktorá ponúkne pohľad na moderné dejiny amerických prezidentských volieb napríklad prostredníctvom filmov Primárky (1960) alebo Volebný deň (2007).

 

Focus sa tento rok zameria na súčasnú chorvátsku kinematografiu. Predstavia sa v ňom filmy z uplynulých rokov ako Také sú pravidlá, psychologickú drámu o rodičoch, po prvý raz stojacich pred výrazným bezprávím, dráma Z druhej strany o žene, ktorá sa už dvadsať rokov neúspešne snaží zabudnúť na tragédiu z minulosti či hraný debut mladej režisérky Hany Jušić Nezízaj mi do taniera. "Chorvátsky film ožíva, je to aj vďaka veľmi premyslenej politike Chorvátskeho audiovizuálneho centra, ktoré je partnerom tejto sekcie a pomáhal nám pri výbere filmov," povedal pre TASR Smejkal.

 

MFF Bratislava 2016 sa uskutoční od 11. do 17. novembra v sálach Kina Lumiére, v Kine Mladosť, Kine Nostalgia a v priestoroch Gorila.sk Urban Space. Aktuálne informácie o programe nájdu záujemcovia na www.iffbratislava.sk.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona