Medzinárodný festival animovaných filmov Fest Anča sa bude konať v Žiline

NETKY.SK • 1 Jún 2013, 16:45 • 2 min
Medzinárodný festival animovaných filmov Fest Anča sa bude konať v Žiline

BRATISLAVA/ŽILINA – Medzinárodný festival animovaných filmov Fest Anča v Žiline aj tento rok ponúkne v dňoch 27. – 30. júna divákom v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie, Star Century Cinemas, v Mestskom divadle Žilina a v Považskej galérii umenia to najlepšie zo svetovej animovanej tvorby.

slovakia

left justify in out

Festival nie je iba klasickou prehliadkou filmov v kinosále, ale multimediálnym open-air podujatím so živou hudbou, performance, workshopmi, seminármi, koncertmi či výstavou. Dominantou festivalu je medzinárodná súťaž animovaných filmov, ktoré mohli tvorcovia prihlasovať do 29. marca. Animované filmy z celého sveta sa budú uchádzať o ocenenia Anča Award, Anča Music Video Award a Anča Student Award. Do súťaže ich prišlo 964. Fest Anča tento rok premietne najlepšie animované filmy zo Slovenska a celého sveta. Hneď v úvode festival otvorí v slovenskej premiére krátka snímka Ivany Šebestovej Sneh. Rozpráva príbeh ženy, ktorá čaká na svoju lásku, príbeh muža, ktorý v ďalekých krajinách hľadá dokonalú vločku a príbeh snehu, ktorý zahaľuje i roztápa sny... Na otváracom ceremoniáli sa premietne ešte ďalší imaginatívny príbeh, nový krátky hudobný film Ondreja Rudavského Mesiac, ktorý je zároveň aj v medzinárodnej súťaži Anča Award. "Celkom sa do súťaže prihlásilo dvadsaťsedem filmov od slovenských tvorcov. Vybrali sme z nich tri. Predstavujú to najlepšie, čo u nás za posledný rok vzniklo," uviedol pre médiá Maroš Brojo a dodal: "Tie ďalšie premietneme v samostatnej slovenskej sekcii."

Film Mesiac odkazuje na pramene prehistorickej mystiky ľudstva. Ide o predstavu, ktorá Rudavského prenasledovala a fascinovala odmala. Atmosféra obrazov Boscha a Brueghela sa pretavuje do modernej, surrealistickej a futuristickej imaginácie a v magicky plynúcom čase vťahuje diváka do svojho sveta. Mesiac je vlastne výtvarným dielom, akýmsi obrazom meniacim sa v čase. V Medzinárodnej súťaži študentských filmov Anča Student Award sú Pandy Matúša Vizára, ktoré si to tento rok namierili aj do Cannes. Scény z filmu majú reálny základ. Číňania prenajímajú čiernobiely symbol komercializmu a aj záchrany prírody do svetových zoo za milióny dolárov. Jedna panda sa takto vo Vizárovom filme ocitla aj v Margecanoch, kde má spomedzi ostatných zvierat podmienky na najpohodlnejší život. A to aj keby ho sama nechcela. Nastáva úporná až vtipná snaha "pomôcť" prírode a pandu rozmnožiť.

Duo autoriek Ové Pictures sa minulý rok podpísalo pod vizuál Fest Anči. Tento rok sa ich šikovnosť opäť prejavila. V medzinárodnej súťaži hudobných videí Anča Music Video Award uvidia diváci ich nový videoklip Idaho, ktorý Veronika Obertová a Michaela Čopíková vytvorili pre Kalifornskú kapelu Antioquia. "Okrem filmov bude na festivale aj kvalitná domáca hudobná produkcia," hovorí riaditeľka festivalu Eva Pavlovičová. "O poriadny žúr sa postarajú napríklad Palo Čejka alias DJ Reverend, Emo Noiz Boys, Karaoke Tundra a Vec."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies