Medzinárodný Červený kríž zriadil elektronickú databanku práv vojnových obetí

NETKY.SK • 10 August 2010, 07:27 • 2 min
Medzinárodný Červený kríž zriadil elektronickú databanku práv vojnových obetí

Medzinárodný Červený kríž zriadil elektronickú databanku práv vojnových obetí

slovakia

left justify in out

Poskytovať lepšiu ochranu obetiam vojen a ozbrojených konfliktov vo svete je úlohou novej elektronickej databanky, ktorej vznik dnes v Ženeve oznámil Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK). Bola navrhnutá tak, aby slúžila pre právne odporúčania súdom, tribunálom a medzinárodným organizáciám, informovali predstavitelia MVČK.
      Ak by databanku vytlačili na papier, spotrebovali by vyše 8000 stránok.
      V podstate je to rozsiahla štúdia zvykového medzinárodného humanitárneho práva a MVČK ju pripravil v spolupráci s Britským Červeným krížom. Projekt dnes zverejnili pri príležitosti výročia schválenia štyroch Ženevských konvencií z 12. augusta 1949.
      "Väčšina ozbrojených konfliktov nie je medzinárodná a súčasné zmluvné právo ich nereguluje dostatočne podrobne," uviedol vedúci projektu zvykového práva pre MVČK Jean-Marie Henckaerts.
      "Zvykové právo poskytuje mužom, ženám a deťom, ktoré sa dostanú do takýchto konfliktov, základnú ochranu. Rešpektovanie zvykového práva znižuje ľudské straty v konflikte," dodal.
      Databázu nazval "významným krokom vpred", ktorý zabezpečí, aby boli ľahko prístupné pravidlá zvykového medzinárodného humanitárneho práva a ich uplatnenie.
      Obsahuje o 50 percent viac informácií ako pôvodná štúdia zvykového práva zverejnená prvýkrát v roku 2005. A experti z Červeného kríža a príbuznej moslimskej organizácie, Červeného polmesiaca, ju budú pravidelne dopĺňať.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies