Medzinárodný deň žien: Sviatok so zničenou povesťou

NETKY.SK • 8 Marec 2022, 08:53 • 2 min
Medzinárodný deň žien: Sviatok so zničenou povesťou

Medzinárodný deň žien nevymysleli komunistickí pohlavári. Kedysi sa dokonca ani nespájal s veľkou zábavou.

slovakia

left justify in out

História MDŽ siaha až do polovice 19. storočia, keď sa v uliciach New Yorku konali protesty zamestnankýň miestnych textilných tovární, ktoré bojovali za lepšie pracovné podmienky. O polstoročie neskôr, v roku 1908, sa protesty zopakovali a nabrali na sile a požiadavkách. Dva roky na to bol Sviatok MDŽ podporený na medzinárodnej konferencii žien - socialistiek v Kodani ako deň boja žien za sociálne a politické práva.

 

 

img
 

A napokon, tradíciu osláv MDŽ upevnila aj jedna tragická udalosť. Dňa 25. marca 1911 vypukol v jednej z textiliek v New Yorku ničivý požiar, ktorý pripravil o život 146 žien. Príčinou tragédie boli otrasné pracovné podmienky. Asi najvýznamnejšou patrónkou osláv sa stala Organizácia spojených národov, ktorá MDŽ pripomína od sedemdesiatych rokov. Každoročne sa konajú spomienkové podujatia, bilancuje sa, pripomínajú sa najpálčivejšie problémy týkajúce sa ženských práv vo svete. Lenže za železnou oponou boli oslavy ôsmeho marca trochu iné.

 

img

 

Po  roku 1989  sa odrazu pozeralo na  MDŽ ako na staromódnu komunistickú relikviu. Dnes mu imidž nezlepšujú ani niektoré politické subjekty, ktoré tento deň šikovne využívajú na získavanie voličiek.

 

O viac než storočie neskôr sa na rovnakom mieste zúčastnili ženy, ktoré sa zapojili do protestu s názvom  Deň bez ženy, ktorý poukazuje na problémy občianskych slobôd, ekonomickej nerovnováhy a reprodukčných práv.

A ako tento významný deň oslavovali iné krajiny?

 

Island v roku 2007 vyhlásil, že sa stane prvou krajinou na svete, ktorá prinúti firmy pôsobiace v krajine dokazovať, že poskytujú rovnakú mzdu zamestnancom bez ohľadu na ich pohlavie, sexuálnu orientáciu, etnickú príslušnosť či národnosť. Táto malá severská krajina dúfa, že sa im podarí odstrániť platové rozdiely do roku 2022. Podľa nových pravidiel bude musieť každý zamestnávateľ, ktorý má viac než 25 zamestnancov, dohliadnuť na férovosť a rovnosť pri vyplácaní mzdy.


V Taliansku si ženy počas svojho veľkého sviatku pre zmenu užívajú voľné vstupy do všetkých múzeí a iných kultúrnych priestorov. V nich sa odohrávajú exhibície a projekty zamerané na oslavu ženského sveta.


V Írsku sa ženské skupiny počas Medzinárodného dňa žien dožadujú referenda, ktoré by odstránilo z ústavy článok 8. Ten totiž pojednáva o práve nenarodených detí na život. Tým teda úspešne zakazuje interrupcie. Koalícia je za odstránenie článku 8, pretože diskriminuje všetky ženy žijúce v Írsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies