Medzinárodný deň nenásilia je na Gándhího narodeniny

NETKY.SK • 1 Október 2017, 16:49 • 2 min
Medzinárodný deň nenásilia je na Gándhího narodeniny

NEW YORK - Valné zhromaždenie OSN (VZ OSN) schválením Medzinárodného dňa nenásilia v rezolúcii 61/271 z 27. júna 2007 chcelo, aby sa významná osobnosť svetových dejín - indický mysliteľ a politik Mahátmá Gándhí - stala nositeľkou posolstva nenásilia najmä v radoch nových generácií.

slovakia

left justify in out

VZ OSN si preto zvolilo 2. október, dátum narodenia Gándhího, známeho aj ako Móhandás Karamčand Gándhí.

 

OSN v spojitosti s Medzinárodným dňom nenásilia od začiatku podporovala členské štáty, aby na 2. októbra pripravili rôzne kampane orientované na zvyšovanie citlivosti k danej otázke v prvom rade v školách.

 

Keď indický politik Ánand Šarma v júni 2007 predkladal rezolúciu VZ OSN v mene 140 spoluautorov, vyhlásil, že ich rozmanitosť a počet pri jej vypracúvaní odráža univerzálny rešpekt, ktorý vyvoláva osobnosť

 

Mahátmu Gándhího vo svete a stálu aktuálnosť jeho filozofie nenásilia. Šarma, ktorý v tom čase zastával post ministra zahraničných vecí, potom citoval Ghándhího: "Nenásilie je najväčšia sila, ktorou ľudstvo disponuje. Je silnejšia ako najmocnejšia ničivá zbraň, akú ľudská vynaliezavosť vynašla."

 

Život a činnosť Mahátmu Gándhího priviedli Indiu k nezávislosti a inšpirovali ľudí k nenásilným formám boja za získanie občianskych práv a slobôd v mnohých krajinách sveta.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies