Medzinárodný deň bez diéty vyzval na potešenie z jedenia bez pocitu viny

NETKY.SK • 4 Máj 2016, 14:28 • 2 min
Medzinárodný deň bez diéty vyzval na potešenie z jedenia bez pocitu viny

MONTREAL - Prijať svoje centimetre a najmä kilogramy a aspoň jeden deň v roku sa nebáť jesť a najesť. To je hlavná myšlienka Medzinárodného dňa bez diéty (The International No Diet Day, INDD), ktorý pripadá na 6. mája.

slovakia

left justify in out

Jeho téma v roku 2016 znie: "Potešenia z jedla bez pocitu viny". Za týmto medzinárodným dňom stojí bývalá anorektička Mary Evans Youngová, jeho základy položila v roku 1992. Treba predoslať, že v tomto prípade nejde o diétu v lekárskom význame slova. Teda o diétu ako predpísaného spôsobu stravovania určeného lekárom podľa choroby, keď sa odporúča napríklad neslaná diéta, prísna diéta a podobne.

 

Riaditeľka britskej asociácie zameranej proti diétam Diet Breakers Mary Evans Youngová sama na sebe zaskúsila anorexiu, chorobné odmietania jedla. Po prekonaní tohto obdobia svojho života začala pomáhať ľuďom s rovnakým postihom, aby prijali svoje telo také, aké majú. Spúšťajúcim impulzom na založenie dňa sa stala informácia, že isté 15-ročné dievča si siahlo na život, lebo "sa mu zdalo, že je priveľmi tučné".

 

V kanadskej provincii Quebec vznikla nezisková organizácia Quebecká rada pre hmotnosť a zdravie (CQPS). Jej zakladateľmi sú tri organizácie - súčasťou prvej je aj portál a časopis ÉquiLibre, ktoré pripravujú aktivity súvisiace aj s Medzinárodným dňom bez diét, ďalej profesionálna organizácia dietetikov Quebecu a SportsQuebec.

 

Okrem iného CQPS upozorňuje ženy každého veku na nebezpečenstvá, ktoré hrozia pri odtučňovacích diétach. Organizácia ÉquiLibre vznikla v novembri 2005 s cieľom podporovať zmeny v spoločnosti zamerané na prevenciu problémov súvisiacich so zvýšenou hmotnosťou a aj s úzkostlivým pozeraním na čísla na váhe.

 

Prvý Medzinárodný deň bez diéty sa konal v Londýne v Hyde Parku v roku 1992 formou pikniku, avšak prerušil ho dážď. Preto a účastníci stiahli do bytu Youngovej. Od roku 1993 sa Medzinárodný deň bez diéty každoročne pripomína v Austrálii, Kanade, Anglicku, Nemecku, Novom Zélande, Nórsku, USA i v Rusku. Od roku 2006 aj v Juhoafrickej republike. Symbolom tohto dňa je modrá stužka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona